Імплантована система постійного венозного доступу (портом)

  В Обласній дитячій лікарні, дівчинці 17 років з Діагнозом: «Ембріональна рабдоміосаркома м»яких тканин правої щоки» було встановлена венозна порт-система через підключичний доступ.

  Імплантовані системи постійного доступу (порти) були запропоновані для застосування у медичній практиці доктором Мюллером (США) в 1984 році. Про користь і зручність такої мето­ © Т. М. Запорожець, 2015 дики свідчить статистика застосування: Західна Європа - понад 250 000 систем на рік, Північна Америка - понад 400 000 систем на рік. У нашій країні невелика кількість спеціалістів має досвід встановлення порт-систем.

      Що таке порт-система і для чого вона використовується в онкології?

  Основна суть порт-системи - перетворити будь-яку складну інфузію в просту підшкірну ін'єкцію. Порт-система повністю прихована під шкірою. Через відсутність постійної зовнішньої частини система підходить для тривалого використання, не обтяжує пацієнта і не заважає проведенню гігієнічних процедур.

  У всьому світі порти встановлюються пацієнтам з вперше виявленим онкологічним захворюванням, яким планується проведення множинних сеансів хіміотерапії, особливо цитостатичними препаратами, які викликають пошкодження периферичних вен. Крім того, порт-системи встановлюються пацієнтам, яким планується введення розчинів лікарських препаратів протягом тривалого часу.

  Порт-системи допомагають проходити лікування більш ефективно, безпечно, і якісно. При цьому терапію пацієнт можете отримувати, як в умовах стаціонару, так і амбулаторно. Такі системи можуть використовуватися до 5 років.

    Як виглядає порт-система?

   Конструкція інфузійної порт-системи виконана з металу (титан) або пластику (полисульфон). Порт складається з катетера, встановленого в посудину або порожнину і сполученого з ним резервуара - камери. Камера являє собою титановий резервуар у вигляді товстої монети діаметром близько 4-4,5 см і товщиною близько 1 см, який покритий зсередини біоінертними полімером. На верхній плоскій частині встановлена ​​мембрана з багатошарового силікону, через яку голкою Губера вводяться лікарські препарати, інфузійні розчини, контраст для діагностичних досліджень; виконується забір крові, переливаються препарати крові, вводиться парентеральне харчування.

1.    силіконова мембрана

2.    зовнішній корпус

3.    титанова камера

4.    З'єднувальна муфта

5.    катетер

6.    канюля порту

 

 

   Ліки водяться в організм пацієнта спеціальною голкою через шкіру і силіконову мембрану безпосередньо в камеру порту, а потім по катетеру потрапляють в кровоносну систему. Больових відчуттів або почуття дискомфорту під час ін'єкції не виникає. Введення голки в камеру порту, як правило, проходить безболісно.

       Як проводиться установка порт-системи пацієнтові?

  Процедура імплантації виконується в асептичних умовах загальної операційної. Пацієнту, якому належить імплантація порт-системи виконується передопераційна підготовка. У дітей під наркозом, тривалість процедури в середньому займає 20-30 хвилин. Під час виконання процедури імплантації пацієнт не відчуває ніяких хворобливих відчуттів і дискомфорту. Через 2-3 години після операції і перевірки працездатності порту пацієнт може йти додому або переходити до наступного етапу лікування - хіміотерапії. У більшості пацієнтів порт практично непомітний. Через відсутність постійної зовнішньої частини система підходить для тривалого використання не обтяжує пацієнта і не заважає проведенню гігієнічних процедур.

 

Лікар-онколог дитячий від. онкогематології Юрій Томащук