ІІІ-я Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання та перспективи розвитку медичної допомоги і соціальних послуг підліткам та молоді на принципах «дружнього підходу» в Україні».

   Міністерством охорони здоров'я України у відповідності до плану спільних дій між МОЗ України та Дитячим Фондом ООН/ЮНІСЕФ 29.11-01.12.2016 р. у м. Києві була проведена ІІІ-я Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання та перспективи розвитку медичної допомоги і соціальних послуг підліткам та молоді на принципах «дружнього підходу» в Україні».

    Україна – це друга по площі країна в Європі з загальним населенням 42 млн. 470 тис. осіб. Підлітки складають майже чверть від дитячого населення у віці від 0 до 18 років. Соціальна значимість здоров'я дітей підліткового віку обумовлена тим, що вони представляють репродуктивний, інтелектуальний, економічний, соціальний, політичний та культурний потенціал країни.

   Рівень первинної захворюваності та поширеності хвороб серед дітей підліткового віку, як і в загальній популяції, продовжує зростати. Так, питома вага патології органів дихання в підлітковому віці складає 50,2%, хвороб шкіри – 8,0%, а травм і отруєнь – 6,2%, крім того розлади психіки та поведінки серед юнаків майже вдвічі перевищує відповідний показник у дівчат. В Україні серед підлітків домінує смертність від дорожно-транспортних пригод (40%!), що потребує більш активної уваги суспільства до вирішення даної проблеми. Україна залишається лідером в Європі з питань розповсюдження ВІЛ-інфекції. Більшість випадків інфікування цією хворобою в Україні сьогодні реєструється в молодих людей віком від 15 до 29 років.

  Зважаючи на вищенаведені дані виникла необхідність  зміни підходів до організації медичної допомоги пдліткам внаслідок прогресивного погіршення стану їхнього здоров'я, недостатнього рівня ресурсного забезпечення підліткової медицини та доступності медичної допомоги дітям підліткового віку, а також недостатнього рівня підготовки медичного персоналу з урахуванням ролі соціального фактору.

  Враховуючи всі передумови та з метою забезпечення сучасних підходів до надання медичної допомоги дітям підліткового віку, при підтримці Дитячого Фонду ООН/ЮНІСЕФ в 1998 році в Україні розпочато впровадження пілотного проекту «Клініка, дружня до молоді». На сьогодні створені та успішно працюють 139 КДМ у всіх регіонах нашої країни, зокрема в Івано-Франківській області кабінети КДМ працюють в м. Івано-Франківську, Коломийській дитячій лікарні, Богородчанській, Рожнятівській, Городенківській ЦРЛ та Яремчанській міській лікарні.

   Метою цьогорічної конференції було узагальнити набутий досвід, розробити та узгодити стратегію подальшого розвитку медичної допомоги та соціальних послуг підліткам та молоді в Україні. Учасниками даного заходу з Івано-Франківської області стали: доцент кафедри дитячих хвороб післядипломної освіти НМУ, к.м.н. Сем’янчук Віра Богданівна; лікар-педіатр Регіонального методично-організаційного моніторингового центру ОДКЛ Ольга Басараб, лікарі-педіатри кабінетів КДМ (Ходоровська Н.П. – Богородчанська ЦРЛ, Кадоб’янська М.А. – Калуська ДЛ, Карпюк М.М. – м. Івано-Франківськ, Непийвода О.І. – Коломийська ДЛ).

В ході даної конференції були представлені та обговорені:

  • тенденції та основні проблеми щодо стану здоров'я підлітків та молоді в Україні;
  • результати впровадження та розвитку медико-соціальної допомоги підліткам та молоді на принципах «дружнього підходу» в Україні:
  • перспективи розвитку «Клінік, дружніх до молоді» (далі – КДМ), передусім в структурі закладів охорони здоров'я сільської місцевості;
  • досвід реалізації програми впровадження інноваційної інтегрованої моделі профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та підтримки жінок груп ризику в м. Запоріжжі та Запорізькій області;
  • досвід окремих регіонів України у становленні та розвитку КДМ, їх основні досягнення та труднощі;
  • основні тенденції розвитку «дружніх до молоді послуг» на глобальному рівні та у Європейському регіоні.

   По завершенні трьохденної конференції було складено проект Резолюції, яка визначає та чітко узгоджує стратегію подальшого розвитку медичної допомоги підліткам та молоді на принципах «дружнього підходу» в Україні, а також підкреслює гостру необхідність, з огляду на реформування сучасної охорони здоров'я, не втратити такий важливий інструмент покращення здоров'я нації !

                                                                                                                                          Лікар РМОМЦТК            Ольга Басараб