07 травня відзначили Міжнародний день астми

Девіз цього року: "Ви можете керувати своєю астмою", повідомляє РИА "Новости". Вперше Астма-день пройшов у 1998 році в рамках першої Всесвітньої зустрічі з проблем астми в Барселоні. Тоді на підтримку даного заходу виступили 35 країн.

Згідно зі статистикою, астма діагностована приблизно у 235 мільйонів чоловік в світі. Це найпоширеніше дитяче хронічне захворювання. Астма може розвинутися при наявності алергенів в житті людини - пилових кліщів, пилку, плісняви, хімічних сполук, диму - і певних генетичних факторів. Серед факторів, що провокують напади астми, значаться холодне повітря, емоційне збудження, фізичні вправи.

У людини кілька разів на день може виникати задуха, хрипи в легенях внаслідок звуження дихальних шляхів. Якщо напади приходять вночі, люди не висипаються, а вдень скаржаться на втому. Астма не піддається лікуванню, однак при лікарській терапії, захворювання можливо контролювати. Наприклад, в арсеналі лікарів є інгалятори з кортикостероїдами.

У 2006 "Глобальна стратегія лікування та профілактики бронхіальної астми" була переглянута. Тепер акцент зміщений у бік профілактики та контролю симптомів. Сенс у тому, щоб людина не обмежувала свою повсякденну активність, і не було необхідності вдаватися до екстреної медичної допомоги.

На даний момент щорічно астма забирає приблизно 250000 життів. Відзначається явна тенденція на збільшення числа астматиків. Найбільше хворих у Новій Зеландії, Великобританії, Ірландії, Коста-Ріці.
Джерело: meddaily.ru