11 правил спілкування з дитиною

Практичні поради для родичів та батьків.

  1. Будьте терплячими. Давайте дитині час на сприйняття нового.

  1. Переконуйте позитивним. Не лякайте майбутніми бідами. Краще говорити про хороше,  що чекає дитину, коли  і як вести себе правильно.

 

  1. Частіше  дозволяйте дитині робити те, що хочеться їй, а не Вам. Заставляючи, Ви виробляєте в ній негативізм – негативне  ставлення до всього, що ви можете сказати або зробити.

 

  1. Давайте дитині відпочинок від Ваших повчань. По статистиці, до дитини  37 разів на добу  звертаються  в наказовому тоні, 42 – в повідомляючому,  50 раз –  у звинувачуючому. Дитині потрібен відпочинок від  дій і звернень. Вона потребує  краплю свободи, щоб зростати самостійною.

 

  1. Поважайте право дитини на таємницю. Якщо дитина Вас боїться – вона буде обманювати.

 

  1. Частіше хваліть та заохочуйте дитину. Дитина  повинна відчувати Вашу підтримку і  похвалу, коли досягає  успіхів.

  1. Переконуйте  дитину, що вона смілива, працелюбна, розумна, винахідлива, спритна, акуратна, думаюча, улюблена потрібна, незамінима…

 

  1. Давайте більше самостійності в домашніх справах, доручіть обов’язкову роботу по хаті, питайте за її виконання як з дорослого.

 

  1. Формуйте позитивну самооцінку: «Я – розумний», «Я – сміливий», «Я все можу».

 

  1.  Вірте в свою дитину. Ваша віра  здатна творити можливе в дійсне.  Ти хороший! Ти розумний і кмітливий! Ти це зможеш!
  2. Любіть свою дитину безкорисливо! Будьте його другом!

 

УВАГА!

Дуже важливо похвалити і обняти дитину з самого ранку.

Це аванс на весь довгий і тяжкий день!

 

   Підготувала Оксана Манюх - Завідувач Регіональним методично-організаційним  моніторинговим центром з телемедичними консультаціями