13 ЛИСТОПАДА- МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СЛІПИХ

Із всіх органів чуття людини безперечно найбільш важливим є орган зору. Через нього люди отримують більше 80% всієї зовнішньої інформації, діапазон якої безмежний- від космічних далей до мікро світу.
Зір- це головний засіб і обов’язкова умова майже всіх видів людської діяльності.
Сьогодні, 13 листопада у всьому світі відзначають міжнародний день усіх сліпих. Саме ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих хто з певних причин втратив зір. Ця дата вибрана не випадково, адже саме 13 листопада в Франції народився відомий усьому світу тифлопедагог Валентин Гаюї, який був засновником першої в світі школи- інтернату для сліпих та розробив безліч методик для навчання( шрифт, ноти) та оволодінням практичними ремеслами.
Проблема саме дитячої сліпоти і слабозорості - одна з найбільш актуальних проблем сучасної офтальмології, а подолання дитячої сліпоти є пріоритетним напрямком світової системи охорони здоров’я. Так, за даними ВООЗ в світі живе більше 1.5 млн сліпих дітей, та щохвилини сліпне одна дитина. Доведено, що в 50% випадків сліпота і слабозорість можуть бути попереджені за рахунок використання доступних ресурсів охорони здоров’я. Основними причинами дитячої сліпоти є вроджені аномалії ока, катаракта, глаукома, спадкові захворювання сітківки, аномалії рефракції високого ступеня, травми та ретинопатія недоношеної дитини. В офтальмологічному відділенні КНПІФОДКЛІФОР працюють спеціалісти, які завжди готові надати висококваліфіковану допомогу та стоять на варті дитячого здоров’я!
Древня народна мудрість говорить: Людина бачить щастя, коли втрачає його. Лише спробуйте уявити світ, де панує вічна темрява: світ без сходу сонця, усмішок друзів і теплих поглядів рідних... Достатньо прожити один день із чорною пов’язкою на очах, щоб зрозуміти: Людина бачить- і лише в цьому велике щастя!
 
 
Дитячий офтальмолог Тетяна Гаврилишин