25-ий Конгрес Європейської Асоціації психіатрів.

   З 1 по 4 квітня у Флоренції (Італія) відбувся 25 Конгрес Європейської Асоціації психіатрів, в якому прийняло участь більше 2000 спеціалістів з 90 країн світу під гаслом «Together for Mental Health» («Разом до психічного здоров’я»).

   Членом української делегації як учасник Конгресу була І.М. Кужда, лікар-офтальмолог, кандидат медичних наук, завідувач офтальмологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої лікарні, співавтор доповіді, представленої в програмі Конгресу.

На Конгресі вперше прозвучав заклик до активної співпраці лікарів сімейної медицини загальної практики та інших спеціалістів вузьких спеціальностей з психіатрами і психотерапевтами, адже більшість ментальних розладів можуть формуватись саме в сім’ях, особливо розлади в дитячому віці, які надалі прогресують і створюють індивідууму проблеми в соціумі і в дорослому житті.

   Була підкреслена необхідність співпраці з соціальними і державними службами, важливість уваги органів влади до проблеми психічного здоров’я населення. Психоадукація і психопрофілактика повинні стати одними з ключових напрямків системи охорони здоров’я.

 Міждисциплінарна кооперація в медицині, активність лікарів і увага держави до проблем профілактики ментальних розладів і захворювань – запорука майбутнього здорового покоління, а, відповідно, успішності нації і держави.

   Набуті в активному спілкуванні нові і сучасні знання стануть в нагоді для покращення надання медичної допомоги дитячому населенню області в плані співпраці і розуміння важливості поширення серед населення інформації про необхідність психопрофілактики, психоадукації, ведення активного і здорового способу життя і вчасного звертання до спеціалістів при виникненні медичних проблем.

Зав. відділенням офтальмології, к.м.н.            І.М. Кужда