30 років медико-генетичної служби Прикарпаття

30 РОКІВ МЕДИКО-ГЕНЕТИЧНОЇ СЛУЖБИ ПРИКАРПАТТЯ

         З 20 травня 1986 року на Прикарпатті почала функціонувати служба медико-генетичного консультування. На даний час обласний медико-генетичний центр (МГЦ) ОДКЛ став важливим клініко-діагностичним підрозділом, де працюють кваліфіковані лікарі-консультанти: гінеколог-генетик Ганущак Г.О., завідуюча  МГЦ Фединська О.В., педіатр-генетик Маслєннікова О.В. Регулярно два рази в тиждень проводить консультації складних хворих зі спадково зумовленою патологією кандидат медичних наук, доцент Фоменко Н.М. В складі МГЦ функціонує медико-генетична лабораторія, яка успішно пройшла акредитацію для проведення спеціальних генетичних обстежень (цитогенетичних та біохімічних). З 2012р. лабораторією здійснюються неонатальний масовий скринінг на чотири тяжкі спадкові захворювання: фенілкетонурію, вроджений гіпотиреоз, муковісцидоз, адрено-генітальний синдром, завдяки чому забезпечується раннє (на до клінічному рівні) виявлення даної патології. Це сприяє вчасному призначенню лікування та запобігає розвитку інвалідності.

         В обласному МГЦ щорічно отримують кваліфіковані консультації близько 6,5 тис. сімей з хворими на спадкові захворювання.

        

 На диспансерному обліку в обласному МГЦ знаходиться 1455 дітей та 339 дорослих хворих на складні спадкові захворювання та  природжені вади розвитку. Щороку реєстр спадкової патології поповнюється приблизно на 100 нових випадків даної патології, що свідчить на користь якісної її діагностики. В крупних райцентрах м. Калуша та м. Коломия діють районні медико-генетичні кабінети, які працюють, як первинні підрозділи медико-генетичної служби.

        

 І надалі цю службу очолює головний спеціаліст ДОЗ ОДА з медичної генетики лікар-генетик вищої кваліфікаційної категорії кандидат медичних наук, доцент Фоменко Н.М

 

         Отже, побажаємо працівникам медико-генетичної служби області успіхів, здоров’я, наснаги, нових досягнень та здобутків на нелегкому шляху надання та удосконалення медико-генетичної допомоги населенню Прикарпаття.

 

                                                                                                                    Адміністрація лікарні