Акція "Серце до серця"

    Проблема дитячої сліпоти і слабкозорості – одна з найбільш актуальних проблем сучасної офтальмології, а подолання дитячої сліпоти є пріоритетним напрямком світової системи охорони здоров’я. Адже зір – це прекрасний дар природи, завдяки якому ми отримуємо більше 90% інформації про оточуючий світ, можемо навчатись, плідно працювати, насолоджуватись усіма витворами природи і шедеврами мистецтва!

    За даними глобальної програми боротьби зі сліпотою ВООЗ «Vision - 2020», в світі живе біля 1,5 млн. сліпих дітей і щохвилини сліпне одна дитина.

    Науково доведено, що в 50% випадків сліпота та слабкозорість можуть бути попереджені. Для цього необхідне вчасне звертання пацієнтів до кваліфікованих спеціалістів і реалізація на національному і державному рівнях профілактичних і лікувально-реабілітаційних заходів. Це дозволить зменшити кількість дітей зі зниженим зором, забезпечити реалізацію основних прав дитини на здоров’я, освіту, гідне життя, а також знизити економічний тягар цієї проблеми на національний бюджет.

    На базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні протягом багатьох років функціонує дитяче офтальмологічне відділення, яке являється єдиним в області для надання висококваліфікованої спеціалізованої стаціонарної офтальмологічної допомоги дітям і підліткам області. У відділенні проводиться консервативне і хірургічне лікування різноманітних захворювань ока і його придатків: хвороб слізних органів, повік, травматичних ушкоджень ока, запальних, дистрофічних, дегенеративних і вроджених захворювань переднього відрізку ока, сітківки і зорового нерва, плеопто-ортоптичне лікування амбліопії, короткозорості, інших аномалій рефракції та їх ускладнень (анізометропія, астигматизм, далекозорість, розлади акомодації та інші).

    Особлива увага приділяється консервативному і хірургічному лікуванню косоокості і ністагму, оскільки завідувач відділення, лікар вищої категорії, кандидат медичних наук Кужда Ірина Миколаївна являється членом Міжнародної і Європейської Асоціації страбологів (спеціалістів з косоокості). Хірургічні втручання з приводу косини проводяться на європейському рівні з використанням найсучасніших методів загального знеболення.

   У відділенні щороку проходять оздоровлення та лікування більше 1500 дітей, проводиться біля 480 стаціонарних і 300 амбулаторних операцій.

   На даний час відділення обладнано сучасною апаратурою, що дозволяє проводити повноцінне і комплексне обстеження дітей, плеопто-ортоптичне лікування, хірургічне лікування на європейському рівні.

   За результатами всеукраїнської акції «Почуйте всі!», проведеної фондом «Серце до серця» в 2017 році відділення отримало нове обладнання для проведення плеопто-ортоптичного лікування (прилади «Струмочок», «Райдуга»). Спеціалісти офтальмологічного відділення висловлюють щиру подяку організаторам акції і усім небайдужим, хто долучався до збору коштів під час її проведення і сподіваються на подальшу підтримку органів влади і населення! Зір і майбутнє наших дітей у наших руках!  

Завідувач відділенням офтальмології І.М.Кужда