Аналіз смертності підлітків у Світі

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в 2012 році в світі померло понад одного мільйона підлітків, головним чином, від причин, які можна було запобігти або хвороб, які б можна було вилікувати. Дорожньо-транспортні пригоди залишаються провідною запобіжною причиною смертності підлітків. У 2012 році у всьому світі близько 120 тисяч підлітків померли в результаті дорожньо-транспортних пригод та близько 60 тисяч потонули. Інші головні причини смертності - суїциди, ВІЛ-інфекція, інфекції нижніх дихальних шляхів і міжособистісне насильство. У глобальному масштабі серед причин смерті людей у віці від 15 до 29 років самогубства посідають друге місце. За розрахунками фахівців в результаті насильства щодня гине 180 підлітків. Зловживання алкоголем і наркотиками є однією з головних причин травм, насильства і передчасної смерті серед підлітків і молодих людей.

Рівень підліткової смертності в країнах Східної Європи та Центральної Азії (ВЕЦА) протягом останніх 20 років неухильно знижувався, але все ще продовжує залишатися досить високим. Найнижчі показники смертності відзначені у Вірменії та Грузії, а найвищі – в Росії та Казахстані. 

Характерною особливістю країн ВЕЦА є той факт, що смертність в групі 15 - 19 років в середньому в 3 - 4 рази вище, ніж смертність у віковій групі 5 - 14 років, при цьому у всіх країнах регіону смертність серед хлопчиків в 2 – 3 рази вище, ніж смертність серед дівчаток.

 

Джерело: База даних TransMonEE http://www.transmonee.org/2014.  (дата звернення 30.09.2014 р.)

Фактори смертності

Високий рівень смертності підлітків визначається досить великим числом факторів. Це, в першу чергу, соціально-економічне становище сім'ї, соціальна захищеність підлітка і його сім'ї, а також ефективність системи медичного та соціального забезпечення дітей на всьому періоді їх розвитку та ресурсна забезпеченість системи охорони дитинства.

У більшості випадків смерть підлітків в країнах Східної Європи та Центральної Азії настає внаслідок нещасних випадків та інших зовнішніх причин. На думку експертів, більше 80% цих смертей можна запобігти.

Джерело: База даних TransMonEE http://www.transmonee.org/2014. (дата звернення 30.09.2014)

Високим залишається і рівень самогубств серед підлітків країн регіону Східної Європи та Центральної Азії. Хлопчики закінчують життя самогубством значно частіше дівчаток у всіх країнах регіону, крім Таджикистану.

Джерело: База даних TransMonEE http://www.transmonee.org/2014. (дата звернення 30.09.2014)

Проблема смертності підлітків вимагає комплексного підходу до її вирішення.

Зниженню підліткової смертності, на думку експертів, сприяють:

  • підвищення  якості медичної та соціально-психологічної допомоги за місцем проживання та в освітніх установах; 
  • широкомасштабні програми профілактики травматизму, які включають як створення безпечного середовища, так і зниження ризикованої поведінки серед підлітків;
  • профілактика вживання підлітками психоактивних речовин в школі і вдома, із залученням засобів масової інформації, своєчасне виявлення і лікування залежності; 
  • раннє виявлення сімейного неблагополуччя, підтримка сім'ї і захист підлітків від жорстокого поводження;
  • профілактика, раннє виявлення і адекватне реагування на випадки цькування, знущань і насильства в школі.

Підготовлено за матеріалами ВООЗhttp://www.who.int/topics/mortality/ru/ (дата звернення 30.09.2014)  та бази даних TransMonEE (ЮНІСЕФ)http://www.transmonee.org/2014 (дата звернення 30.09.2014)

Джерело:http://kdm-ldd.org.ua

 

Зав.Регіональним МОМЦТК                   Оксана Манюх