Апендицит. Не повторюйте чужих помилок. Випадок з практики.

Дитина заплатила своїм здоров’ям за сумніви родичів. Все починалося банально просто. Хлопець ,11 років. поскаржився на болі в животі, блювоту, гарячку. Протягом доби за медичною допомогою батьки з дитиною не звертались (це не добре !). Надалі звернулись 31.10.2013р до Богородчанської  ЦРЛ з вище вказаними скаргами і звідти, після огляду лікаря, були направлені до обласної дитячої клінічної лікарні з діагнозом: Гострий апендицит?

Дитина поступила в обласну дитячу лікарню 31.10.2013р в 14.50 і була оглянута на приймальному покої  педіатром та двома дитячими хірургами . Пацієнта  госпіталізували в хірургічне відділення. Після проведеного клінічного і лабораторного обстеження, лікарі-хірурги виставили діагноз гострого апендициту у дитини та назначили  оперативне лікування. Родичам, які перебували біля ліжка  дитини, лікарі роз’яснили про необхідність оперативного лікування і наслідки, які можна очікувати, якщо вчасно операцію не зробити.

Родичі дитини довго радились між собою і не могли визначитись у подальших діях. Батько дав згоду на операцію, але ще просив почекати . Дитині проводилась підготовка до операції. Почекали… Допоки дитячі хірурги проводили операцію ще одній дитині, що потрапила до лікарні з хірургічною патологією, в 22 год 30 хв  бабуся і батько самовільно забрали дитину додому.

Адміністрація лікарні негайно передала повідомлення у район, щоб знайти дитину, бо втрачений час - загрожував її життю. Дитину знайшли у родичів в Надвірній.  Лише  01.11. в 14.35 дитина знову поступила в обласну дитячу лікарню. Тривалість гострого апендициту у даному випадку  - 54 години.

Проведено оперативне лікування дитини, видалено  нагноєний гангренозний апендикс з перфораціями, який призвів до розлитого перитоніту. На даний час , стан дитини стабільний, іде на покращення.

 Скоріше всього, батьки та родичі не бажали  своїй дитині тяжкої хвороби, але їх дії привели до безграмотної тактики і невчасного лікування. Тільки завдяки  не байдужому ставленню лікарів до здоров'я дитини, цей хлопець залишився живим і ,  сподіваємось,  буде здоровим.

Не повторюйте чужих помилок, заради життя і здоров'я своїх дітей.

    Лікарі-хірурги ОДКЛ           Павликівський Станіслав ,

                                                      Солоха Андрій,

                                                      Оніпченко Юрій.