Біоінженерну трахею вперше імплантували дитині

Інженери і хіміки з США та Швеції за участю фахівців Кубанського медичного університету створили біоштучну трахею з нановолокон і стовбурових клітин, виділених з власного кісткового мозку дворічної дівчинки, що не розсмоктується.

У США вперше провели операцію з пересадки дворічній дитині біоінженерної трахеї, що складається з нановолокон каркаса, "засіяного" стовбуровими клітинами, повідомляє прес-служба дитячої лікарні, де проходила операція.

Операцію з пересадки провів професор регенеративної медицини шведського Каролінського інституту Паоло Маккіаріні (Paolo Macchiarini), який у 2011 році отримав мегагрант уряду РФ на проект "Регенерація дихальних шляхів і легкого" і провів кілька операцій з трансплантації штучної трахеї в Краснодарі і в Москві.

Цього разу вперше пацієнткою стала дитина, дворічна дівчинка - Ханна Уоррен (Hannah Warren) з Південної Кореї, яка народилася з нерозвиненою трахеєю. З народження вона стала полонянкою дихальної трубки, введеної через рот в легені. Трансплантація була для неї єдиним шансом вижити.

Так як донорський орган при цьому не використовувався, проведена процедура практично виключає ймовірність відторгнення імплантату. Унікальна операція, яка пройшла 9 квітня в дитячій лікарні штату Іллінойс Медичного центру Святого Франциска, тривала 9 годин. Зараз, через три тижні після операції, Ханна почувається добре і швидко відновлюється.

"Для мене головне, що нам всім вдалося не тільки врятувати життя цієї маленької дівчинки, а й дати їй можливість їсти, пити, ковтати і навіть говорити, як будь-якій іншій дитині. Вона перестане бути в'язнем лікарні і зможе бігати і грати з сестрою і насолоджуватися нормальним життям", - зазначив Маккіаріні.
Джерело: ria.ru