Бактеріофаги визнані ефективним засобом проти найнебезпечніших бактерій

Прийом антибіотиків сприяє порушенню мікрофлори кишечника. Крім небезпечних бактерій ліки вбивають і корисні. Якщо патогени розвинули стійкість, то в такій ситуації їх перестає що-небудь стримувати. Підсумок - важкий стан пацієнта. Інститут дослідження харчування звернув увагу на проблему з патогеном Clostridium difficile. Боротися з ним вчені пропонують за допомогою бактеріофагів. Це природні віруси, що атакують бактерії. Вперше їх відкрили на початку двадцятого століття.

Основний плюс полягає в тому, що бактеріофаги націлені саме на патогени і не чіпають корисну флору. Фахівці змогли ізолювати бактеріофаг, що працює проти Clostridium difficile. Щоб протестувати його ефективність, вони використовували модель кишечника людини. Спочатку було призначено курс лікування антибіотиками, який порушив баланс бактерій. А потім ввели бактеріофаг.

В результаті значно знижувалася кількість клітин патогена і обсяг вироблюваних токсинів. Вбити повністю Clostridium difficile бактеріофаги не могли, так як вони впливають, впроваджуючи свою ДНК в клітини патогена. Даний процес називається лізогенією. З одного боку, це призводить до розвитку стійкості патогена. Але, з іншого, - Clostridium difficile більше не могли виробляти токсин. Тому наявність шкідливих неактивних бактерій в цілому не шкодило.
Джерело: meddaily.ru