Британці почали сканувати обличчя для діагностики захворювань у 3D

Ученим з Великобританії вдалося створити технологію, що дозволяє шляхом аналізу відсканованого зображення обличчя у форматі 3D, виявляти у дітей ще в ранньому віці генетичні відхилення. За інформацією від дослідників, завдяки такому методу шляхом дослідження рис обличчя, можна виявити близько 700 відхилень.

Суть технології полягає в проведенні об'ємного сканування рис обличчя і подальшого порівняння отриманого зображення з інформаційною базою, де зберігаються 3D моделі, що показують різні генетичні відхилення. У ході проведених випробувань, було визначено точність роботи такої технології, яка дорівнює приблизно 90%.

На думку Пітера Хеммонда, співробітника Інституту здоров'я дітей (Лондон), цілий ряд захворювань або відхилень, впливають на риси обличчя. Такі відхилення можуть навіть бути скритними для фахівця, внаслідок незначності прояви і присутності на рівні генів.

Фахівці стверджують, що обличчя дитини, у якої спостерігається синдром Дауна, виявляється без допомоги сканування, однак більше 700 інших синдромів не проявляються в такому явному вигляді.

Так діти, які хворіють синдромом Вільяма, володіють властивим коротким і злегка піднесеним носом, а також маленькою щелепою злегка висунутою вперед. Візуально такі ознаки досить складно визначити, причому цей синдром дуже рідкісне захворювання. Так за статистикою 1 випадок такого синдрому зустрічається на 20 000 дітей.

Синдром Сміта-Магеніса ще більш рідко зустрічається. 1 випадок припадає на 25 000 дітей. Обличчя дітей, які страждають таким захворюванням, характеризуються також рядом рис: досить широкий ніс, а також піднесена незначно верхня губа.

Характерні риси та особливості присутні у ряду інших захворювань. Професор Хеммонд заявив, що знімки з рядом захворювань були сформовані в 3D моделі.

Дослідники, що працювали над розробкою нової технології діагностики, стверджують, що особливо характерні відхилення визначаються практично безпомилково, за рештою відсоток точності становить приблизно 90%. Серед найбільш рідкісних синдромів даний показник нижче. На сьогоднішній день така технологія застосовується лише в столиці Великобританії, але в перспективі очікується більш широке її поширення і впровадження. У ході подальшого вдосконалення методу медики планують збільшити обсяг 3D моделей в базі даних і налаштувати програму аналізу на облік гендерних відмінностей етносів.
Джерело: aiportal.ru