БУТИ ЗДОРОВИМ – ЦЕ МОДНО !

   Головна цінність суспільства – життя й здоров’я людини. Здоров’я – це те, без чого людина не може бути щасливою. Здоров’я можна лише сформувати, здобути шляхом цілеспрямованої напруженої праці над собою і набуттям знань. Це знання засад здорового способу життя, тобто порядку життєдіяльності, який би зберігав і навіть примножував здоров’я, а не руйнував його. Відомо, що 50 % стану здоров’я залежить від способу життя, і тільки 10 % від стану медичної допомоги. При цьому потрібно враховувати соціально-економічні, екологічні, кліматичні та інші регіональні та індивідуальні особливості, в яких виховується дитина. Різке погіршення побутових умов, порушення системи шкільного харчування, неповноцінний відпочинок, зниження рухової активності, зменшення щоденного фізичного навантаження, наслідки хімізації, промислового прогресу, поява багатьох раніше заборонених харчових добавок та наповнювачів, вживання в їжу неякісних продуктів, наслідки чорнобильської катастрофи та інші несприятливі екологічні фактори неминуче призводять до росту дитячої захворюваності.

  

   З кожним роком все більше зростає поширеність захворювань, пов’язаних саме з порушенням способом життя, так званих «соціальних захворювань» таких як ожиріння, хвороби шлунково-кишкового тракту, захворювання серцево-судинної системи, офтальмологічні захворювання, порушення постави та деякі психологічні розлади.

   Профілактика – повинна стати пріорітетом сучасної медицини. Більшість захворювань значно легше запобігти, ніж лікувати.

                   

   Для того щоб змінити ситуацію, що склалась, за ініціативи викладачів кафедри дитячих хвороб ПО, підтримки адміністрації ІФНМУ, та головного лікаря ОДКЛ Котурбаша Р.Й., створено школу «Дитячого Здоров’я» на базі ендокринологічного відділення ОДКЛ. Планується проводити інтерактивні заняття з дітьми та їх батьками щодо профілактики захворювань та популяризації здорового способу життя, а саме: харчування, фізичної активності, психологічного здоров’я, режиму праці та відпочинку, питання особистої гігієни та інші.

           Так 10.05 було проведене перше заняття на тему «Як правильно організувати свій день», на якому діти дізнались з чого варто розпочати ранок, щоб день був вдалим, ознайомились з основними вправами які можна робити вранці. Також діти виявили цікавість в обговоренні чим корисним можна займатись у вільний час, розповідали про секції які відвідують та дізнались про існування нових.

         Здоров’я має стати основним трендом підростаючого покоління!

Лікар-педіатр, дитячий ендокринолог, дієтолог в ОДКЛ О.Бобрикович