Діагностика по пальцю покаже, в якому стані знаходяться судини

Пульс на пальці підкаже, чи є у людини хвороба серця, повідомляє Medical News Today. Дану методику діагностики розробив Гарі Пірс з Університету Айови. За його словами, таким чином можна оцінити жорсткість стінок аорти (фактор ризику хвороб серця).

Аорта - найбільша судина в тілі. Якщо судина стає нееластичною за малорухливого способу життя та вікових змін, серцю доводиться активніше працювати, щоб підтримувати приплив крові. У результаті розвивається високий тиск, інсульт, серцевий напад.

Зазвичай еластичність визначається по пульсу на сонній або стегновій артерії. Але простіше робити це по пальцю, особливо, якщо справа стосується огрядних пацієнтів, у яких пульс майже не промацується. Причому, точність діагностики не страждає. Ще варіант, крім пальця, - плечова артерія.

Пульс, швидкість поширення пульсової хвилі в аорті, вимірює датчик. Отримані дані доповнює інформація про Індекс маси тіла пацієнта і його вік. Все це дозволяє зрозуміти, в якому стані знаходиться аорта. Виходить неінвазивний метод обстеження серцево-судинної системи.
Джерело: meddaily.ru