День онкохворої дитини

15.02.2018р. відмічають Міжнародний день дитини, хворої на рак.

    Насамперед ця дата відмічається організаціями -   членами Міжнародної конфедерації батьків        онкохворих дітей, а з 2003 року - і в Україні.

  Це свято перемоги малюків і дорослих, лікарів,  родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого  горя, над страшною недугою - злоякісними  пухлинами дитячого віку.

  Онкологія в дитячому віці є - небезпеченим,    важким, але здебільшого виліковним  захворюванням.

  Щорічно 175 тисяч дітей по всьому світу  діагностують онкохвориби. За даними Міністерства  охорони здоров`я, в Україні щорічно реєструються  від 1000-1200 нових випадків злоякісних  новоутворень у дітей.

  Серед причин смертності дітей та підлітків -  онкологічні захворювання посідають друге місце.  Більше 70% всіх онкологічних захворювань дітей є  виліковними, якщо діагностується і лікується на  ранній стадії. Несвоєчасне виявлення захворювання  у дитини та відсутність якісного лікування,  призводить до того, що решта дітей гинуть, тому дуже важливо вчасно діагностувати захворювання.

         На рак хворіють діти абсолютно різної вікової категорії, від одного місяця життя до 18 років, і всі вони потребують дуже агресивного лікування хіміотерапією, променевою терапією та оперативних втручань.

     В онкогематологічному відділенні Івано-Франківської Обласної дитячої клінічної лікарні застосовуються сучасні технології діагностики та Європейські протоколи хіміотерапії лікування дітей з гемобластозами та дітей хворих на рак. Використовується цілодобова довготривала інфузійно терапія за доомогою дозаторів-інфузоматів, лінеоматів. Надається невідкладна допомога , враховуєючи агресивність хіміотерапії, постхімічні ускладнення та її біологічні дії .

       Поліхіміотерапія проводиться згідно з стандартами лікування, затвердженими МОЗ України та після обстеження матеріалу крові,  кісткового мозку біоптату пухлин, транссудату, біосередовищ, спино-мозкової рідини. 

       До Дня онкохворої дитини у відділенні онкології відбулося богослужіння о. Юрієм та семінаристами.

Завідувач відділенням онкогематології Іваненко А.Л