До маленьких пацієнтів ОДКЛ завітав «Лікар Свято»

10.10.2017 волонтери програми «Лікар Свято» організували для пацієнтів Івано-Франківської ОДКЛ виставу «Колобок» на сучасний лад, а також подарували дітям подарунки ручної роботи. У формі гри волонтери  допомагали маленьким пацієнтам  подолати стрес та негативні емоції, пов'язані із лікувальним процесом, підбадьорювали дітей, дарували їм радість та позитивні емоції.
        «Лікар Свято» є волонтерською програмою психологічного супроводу дітей та їх родичів в умовах лікувально-профілактичного закладу, що ґрунтується на методі клоунотерапії.
        Програма діє на базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні з лютого 2015 року завдяки співпраці кафедри загальної та клінічної психології ПНУ ім. В. Стефаника, освітньоблагодійному проекту «Янголи поруч» та Регіонального методично-організаційного моніторингового центру з телемедичними консультаціями Івано-Франківської ОДКЛ.
       Учасниками волонтерського руху є студенти Івано-Франківських вузів, в основному це майбутні психологи, соціальні педагоги, філософи та соціологи, які навчаються у ПНУ ім. В. Стефаника. Цілями роботи є сприяння швидшому одужанню дітей, покращення їх психологічного стану засобами сміху, ігротерапії та спілкування.
         Волонтери відвідують пацієнтів у час коли немає важливих процедур і дітям сумно перебувати у палаті. Кожна зустріч із дітьми ретельно спланована, адже специфіка відділень лікарні вимагає попередньої підготовки з урахуванням особливостей захворювань. Для ефективної роботи волонтери програми «Лікар Свято» проходять спеціальне навчання з формування навичок індивідуальної та групової взаємодії з хворими дітьми залежно від віку та нозологічної форми.
       У психогігієні хворої людини сама атмосфера лікарні повинна сприяти більш швидкому одужанню. Велике значення у лікуванні та реабілітації дитини, що страждає від захворювань, має усунення чинників, які негативно впливають на стан її здоров'я. На думку психологів, феномен сміху є природнім болезаспокійливим, що сприяє зниженню рівня тривоги, розслабленню м’язів, поліпшенню роботи серцево-судинної та дихальної систем, органів травлення, а також посилює почуття дружелюбності у міжособистісних стосунках (Н. Казінс, Р. Парс, Н. Сміт, Л. Хілл та ін.)
За два з половиною роки свого існування Лікарі Свято відвідали  сотні дітей, що знаходилися на лікуванні у Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні. Волонтери й надалі продовжують «лікувати» добрими словами та хорошим настроєм не лише маленьких пацієнтів, а й їхніх батьків, адже кожній мамі приємно бачити усмішку на обличчі своєї дитини.
 
 
 
 
 
 
Практичний психолог  РМОМЦТК     
    Марія Дзюбинська