Довідка: Про фінансування обласної дитячої клінічної лікарні.

У Інтернет-газеті Агенція новин «Фіртка»  за 09.03.2013р  надруковано новину  «Дітей на Прикарпатті лікуватимуть безкоштовно»,  в якій сказано наступне.

Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франіквської обласної державної адміністрації Роман Мельник запевняє, що медичне обслуговування в обласній дитячій лікарні цьогоріч є гарантовано безоплатним.
Про це він розповів під час нещодавньої прес-конференції.

За його словами, для безкоштовного лікування дітей нині в обласному бюджеті закладено достатньо коштів. Винятком тільки є дорогі операції та складні види терапії.

Ця новина викликала суперечливі трактування, тому надаємо інформацію про фінансування обласної дитячої лікарні по забезпеченню  лікування дітей.

Довідка: Про  фінансування обласної дитячої лікарні.

  Лікування пацієнтів обласної дитячої клінічної лікарні  у 2013 році здійснюється у відповідності з кошторисним призначенням  в т.ч. і  на медикаменти.

Фінансування на медикаментозне забезпечення дітей у обласній дитячій лікарні у 2013 році зросло на 15% у порівнянні з 2012 роком, на 300 тис грн. зросло фінансування  на медикаменти по цільових програмах, але цього все ж не достатньо, щоб забезпечити безкоштовне лікування всіх дітей.

На  2013рік на  медикаменти виділено 2 млн.500 тис.грн. , з яких 540 тис.грн на забезпечення киснем відділень реанімації та операційних.

Якщо цю суму поділити на 12 місяців, кількість днів місяця і на кількість дітей в лікарні, то отримуємо фактично кількість коштів, що виділяється на 1 дитину на день.

Всередньому на 1 дитину в день у  лікарні  виділяється 17 грн.

 

Але витрати лікарні у кожному з відділів на 1 дитину в день є різними. Так у відділенні інтенсивної терапії і реанімації новонароджених  на 1 дитину в добу виділяється 212 грн.  в онкогематології  -345 грн. , тоді як в травматології – 12 грн.

На сьогодні вдалося за рахунок державного бюджету та обласних програм, в т.ч програми «Здоров'я населення Прикарпаття 2013-2020рр» безкоштовно пролікувати дітей з онкопатологією, муковісцедозом, цукровим і нецукровим діабетом, вродженим імунодефіцитом,адрено-генітальним синдромом, провести слухопротезування дітей.

Діти, застраховані у страхових компаніях отримують  безкоштовне лікування 100%. Витрати за лікування покривають страхові компанії.

Зав.РМОМЦТК                              Оксана Манюх