Доведено ефективність корсетів для лікування сколіозу

Корсети використовуються для виправлення постави з 40-х років минулого століття. Однак результати досліджень, що стосуються ефективності цього методу лікування, досі були дуже суперечливі, повідомляє New York Times. Нове дослідження, опубліковане в четвер в журналі The New England Journal of Medicine, довело ефективність носіння корсета як методу консервативного лікування сколіозу у дітей та підлітків.

Вчені під керівництвом професора Стюарта Вайнштайна (Stuart Weinstein) запросили для участі в дослідженні американських і канадських дітей віком від 10 до 15 років, які страждають на сколіоз з кутом деформації 20-40 градусів. Пацієнтів розділили на дві групи: у першій дітям було рекомендовано носити корсет по 18 годин на день, а пацієнти другої групи просто перебували під наглядом ортопедів.

В результаті, в групі, де підлітки носили корсети, лікування сколіозу виявилося успішним у 72% дітей, причому, чим більш тривалий час протягом дня пацієнти носили корсети, тим більш ефективними виявилися результати лікування. Так, приблизно 90% дітей, що носили корсети протягом 13 і більше годин на день, вилікувалися від сколіозу. У другій групі від сколіозу позбулася приблизно половина (48%) дітей.

Результати дослідження дають лікарям-ортопедам підставу наполягати на використанні корсетів для лікуванні сколіозу.

Незважаючи на те, що користь від носіння корсетів виявилося доведеною, дослідникам не вдалося визначити, в яких випадках носіння корсетів найбільш показано, відзначає New York Times. Так, вчені виявили, що у 41% дітей, які рідко надягати корсети, лікування також було успішним. І навпаки, деяким дітям, що подовгу носили корсети, все ж було потрібно хірургічне втручання. Наприклад, стан однієї з дівчаток, що носила корсет 22 години на добу, не поліпшився, і їй, швидше за все, знадобиться операція.

Носіння корсета не допомагає і в тих випадках, коли кут викривлення хребта становить 50 і більше градусів. У цих випадках медики вдаються до хірургічного втручання, вживлюючи в спину пацієнта титанові рейки.
Джерело: medportal.ru