Грип … і знову свинячий…

Ситуація стосовно захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип в області у лютому 2013 року є напруженою.

З початку цього року до медичних закладів області звернулось за допомогою вже понад 47,0 тис осіб з симптомами гострих респіраторних інфекцій, з них 28,8 тисяч (61,2%) – дітей у віці 0-18 років.

 З числа захворілих – 2,3 тисяч осіб (5%)  потребували  госпіталізації та надання невідкладної допомоги. Серед госпіталізованих – 65% - діти. Ці цифри практично удвічі вищі ніж у відповідний період минулого, 2012 року.

Летальних випадків від грипу та інших гострих респіраторних інфекцій в області у 2013  році не зареєстровано.

Як і очікувалося, ускладнення епідемічної ситуації з грипу та респіраторних інфекцій відбулося з останнього тижня січня - після закінчення шкільних канікул та святкових днів. Також треба зважити, що висока захворюваність на ГРВІ зумовлена і сумісним поширенням на території України, та, відповідно, області вірусів сезонного грипу А, сезонного грипу B, а також вірусом пандемічного грипу А-Каліфорнія, що небезпечний своїми ускладненнями, а саме пневмонією, яка виникає на 5-9 день від початку захворювання та  може давати 20-40% летальних закінчень.

Адже, уже на початку 2013 року зафіксовано перші випадки захворювання на пандемічний грип А/H1N1-Каліфорнія в Києві (захворіла 21 річна жінка, вихователька дитячого садка). Також, в області підтверджено у 4 хворих з вірусно-бактерійною пневмонією захворювання на пандемічний грип – у однієї дитини, та трьох дорослих.  

Ця ситуація абсолютно узгоджується із захворюваністю на респіраторні інфекції у Європі, де зафіксовано загальне число підтверджених випадків грипу склало 30,0 тисяч,  з яких у 67% випадків було виявлено вірус грипу А. Проте лише у третини це був вірус сезонного грипу А, у решти  хворих – вірус пандемічного грипу, або як у нас в народі кажуть – «свинячого».

Сподіваюсь, що все ж таких масових захворювань, викликаних вірусом пандемічного грипу А-Каліфорнія, як у 2009 році, не буде, тому що цей штам в Україні циркулює четвертий сезон поспіль і  близько половини населення вже має певний імунітет до нього. Проте нашкодити вірус може будь-кому – і тим, що перехворіли минулих сезонів,  і, особливо, тим, у кого хронічні хвороби серця, легень, цукровий діабет, ожиріння, а також у групі ризику - діти у віці до 1 року.

Тому найважливіше при респіраторних інфекціях – це не гаяти часу на самолікування, а своєчасно звертатись за кваліфікованою допомогою до  медичних працівників.

Позаштатний спеціаліст з епідеміології

департаменту охорони здоров'я ОДА,

Марія Бойко