Грудне молоко допомагає дитячому мозку швидше рости

Грудне вигодовування критично важливо для розвитку мозку дітей. Як розповідає Science Daily з посиланням на Університет Брауна, вчені досліджували вплив молока на 133 дітях у віці від 10 місяців до 4 років.

Виявилося, до 2 років діти, яких годували мінімум три місяці, мали більший розвиток ключових зон мозку, пов'язаних з мовними навичками, емоціями, пізнавальними здібностями. Вивчити мікроструктуру мозку вдалося за допомогою тихих МРТ-сканерів (дослідження проводилося, поки діти спали).

Вчених особливо цікавило біла речовина - тканина, яка містить довгі нервові волокна і допомагає різним частинам мозку взаємодіяти одна з одною. Сканування дало можливість оцінити і кількість мієліну - захисної речовини волокон.

Дітей, які брали участь у дослідженні, розділили на три групи. Перша була тільки на грудному вигодовуванні, друга - на вигодовуванні і дитячому харчуванні, третя - тільки на харчуванні. У першої групи спостерігалася найвища швидкість росту в мієлінізованій білій речовині (на 20-30% більше, ніж у решти груп). До 2 років збільшення обсягу речовини стало явно помітно.

Це підтверджували і тести. Діти з першої групи краще говорили, сприймали візуальну інформацію, добре контролювали моторику. Причому, якщо дитину годували більше року, вона справлявся краще дітей, яких годували менше 12 місяців. Особливо відмінності спостерігалися щодо моторики.
Джерело: meddaily.ru