Кишкова паличка підібралася впритул до розвитку невразливості

Австралійські вчені з Дослідницького центру інфекційних захворювань виступили з тривожною заявою, патоген E. coli має штам, який від повної лікарської стійкості відокремлює всього один ген. Тоді достатньо незначної генетичної мутації, щоб патоген розвинув резистентність майже до всіх методів лікування, пише Sunshine Coast Daily


Йдеться про штам ST131. Його швидке поширення виливається в те, що інфекції крові та сечовивідних шляхів діагностуються все частіше. І їх складно вилікувати. Кожен рік у всьому світі виявляється більше 150 мільйонів випадків інфекцій сечовивідної системи. Примітно: ще п'ять років тому штам E. coli ST131 не становив таку загрозу. 

Про його розвиток відомо мало. Поки вченим вдалося встановити, що штам ST131 походить від єдиного предка, що з'явився більше 10 років тому. Фахівці спробують використати новітні технології розшифровки ДНК, щоб виявити генетичні відмінності в штамах E. coli ST131, спеціально зібраних в шести регіонах по всьому світу. 

Тепер належить розробити спеціальну програму для аналізу даних. Експерти сподіваються, що зможуть отримати механізм швидкого виявлення патогена. Тоді є надія зупинити його поширення. На жаль, на сьогоднішній день існує дуже мало нових антимікробних препаратів, що знаходяться в розробці і на полицях аптек. 
Джерело: meddaily.ru