The Lancet: Україні може загрожувати спалах поліомієліту

Ед Холт

Недовіра серед населення до вакцинації, погане забезпечення вакцинами й корупція у системі медицини привели Україну до тривожно низьких показників імунізації, пише Ед Холт у медичному виданні The Lancet. Міжнародні експерти у сфері медицини попереджають: якщо держава хоче уникнути спалахів поліомієліту та інших потенційно смертельних захворювань, то необхідно змінити наявну ситуацію стан справ, коли українці бояться і не довіряють вакцинації.

В останні роки у країні вже були хвилі випадків захворювання на кір, краснуху, свинку – кількість захворювань на кір зросла з менш, ніж 100 у 2010 році до більш, ніж 12 700 у минулому році в той час як охоплення вакцинацією впало до найнижчого рівня за останні 20 років.

ВООЗ та ЮНІСЕФ також нещодавно висловили хвилювання щодо можливого спалаху поліомієліту в Україні. Хвороба на сьогоднішній день рідко трапляється у Європі. Проте Україна особливо вразлива до можливого спалаху, кажуть експерти, оскільки лише 74% населення мають щеплення проти неї. Це у порівнянні з Європою та Америкою, де покриття вакцинацією складає більше, ніж 90%. Імовірність спалаху настільки висока, що минулого місяця ВООЗ провела тренування із симуляції спалаху поліомієліту в Україні.

Причиною побоювань є низький рівень охоплення вакцинацією. Це викликано не лише проблемами із забезпеченням вакцинами, але також і тим фактом, що більшість батьків відмовляються робити щеплення своїм дітям. «Громадську довіру до вакцинації в останні роки було підірвано і це треба змінювати. Ми маємо повернути упевненість людей щодо щеплень», - зазначила голова представництва ВООЗ в Україні Доріт Нітцан журналу «The Lancet».

Минулорічний огляд, який здійснював ЮНІСЕФ, показав, що третина українських батьків проти щеплень. Лише близько 50% дітей в Україні повністю прищеплені проти поліомієліту, кору, краснухи та інших захворювань.

Щеплення безкоштовні у державних медичних закладах, і національні медичні інструкції вказують на те, що діти мають отримати щеплення від десяти небезпечних хвороб. Але дотримання інструкцій залишається на низькому рівні і воно продовжує падати впродовж останніх 5 років – від 80% у 2008 році до лише 50% у 2012, за даними ЮНІСЕФ. Цей різкий спад стався внаслідок резонансного випадку у 2008 році, коли після щеплень проти кору та краснухи помер хлопчик. Його смерть не була пов’язана із вакцинацією, але неправильне висвітлення випадку у ЗМІ і спантеличена відповідь уряду сформували серед громадськості глибоку недовіру до вакцинації, яка залишається актуальною й по сьогоднішній день. Багато батьків і сьогодні зазначають, що розуміють ризики відсутності щеплень у своїх дітей, проте, для них це краще, ніж ті загрози, які несе вакцинація. Олена Меркулова, 34-річна мама, яка живе у Києві, розповіла журналу «The Lancet», що вона зробила щеплення своїй 12-річній доньці, однак розуміє, чому інші батьки проти вакцинації їхніх дітей. « Це сильно непокоїть мене. У людей нема достатньо інформації про вміст вакцин й можливі загрози. Ти чуєш багато історій про те, якими небезпечними є вакцини. Тут явно щось дуже неправильно із процесом вакцинації, якщо мама змушена хвилюватися», - каже вона.

Відповідно до законодавства, батьки повинні показати сертифікат імунізації перед тим, як їхні діти зможуть піти до школи, але вони обходять це правило, одержуючи підроблені документи. В останні роки ВООЗ, ЮНІСЕФ та декілька відомих українських лікарів докладають зусиль для того, щоб відкрито наголошувати на безпечності й ефективності вакцин. Однак, не всі батьки, які хочуть вакцинувати своїх дітей, можуть це зробити. Хоч вакцини і безкоштовні у державній медичній системі, вони часто швидко закінчуються у лікарнях. Тоді батьки опиняються перед вибором: чекати (потенційно багато місяців), коли вакцина знову стане доступною чи заплатити за неї з власної кишені в аптеці. У країні, де середня місячна зарплата складає 300 євро, ця ціна іноді недосяжно висока.

Державний бюджет знаходиться під тиском, оскільки Україна бореться із рецесією і уряд підтвердив, що має достатньо коштів для фінансування лише близько 65% потреб країни у вакцинації. Але це лише одна очевидна причина малого забезпечення вакцинами. Регулярно лунають заяви про корупцію у тендерах на вакцини, що врешті призводить до проблем із їхнім забезпеченням. Тим часом механізм придбання вакцин критикується через погане планування, що призводить до великої кількості вакцин, які не завжди використовують до закінчення терміну придатності.

Але є також інша істотна перешкода збільшення охоплення вакцинації – самі медичні працівники. Деякі лікарі відкрито висловлюються проти вакцинації. ВООЗ каже, що існує негативне ставлення серед багатьох медичних працівників щодо заохочення до імунізації – причина знову ж таки полягає у скандалі 2008 року. Доріт Нітцан пояснює «The Lancet»: «Багато медиків не закликають активно до вакцинації. Бояться, що, так як у 2008 році, вони зроблять комусь щеплення, дитина після цього захворіє, і їх у цьому будуть обвинувачувати». За її словами, у будь-якому разі необхідно найближчим часом справитися із цією ситуацією та іншими проблемами, які призводять до низького охоплення вакцинацією. «Доти, доки не покращиться охоплення вакцинацією, можна очікувати більше спалахів захворювань, з особливо високою загрозою поліомієліту».

Повний текст статті Еда Холта можна прочитати у журналі «The Lancet».

                                                           За матеріалами сайту ЮНІСЕФ в Україні

                                                            підготувала Зав.Регіональним центром   Оксана Манюх