Материнське молоко інактивує віруси гепатиту С

Материнське молоко інактивує віруси гепатиту С

Чи може дитина заразитися від матері гепатитом С (HCV) через грудне молоко? Доведеними факторами ризику вважаються велика кількість збудників у матері, сильні кровотечі при пологах, а також ВІЛ-інфекція. Штефані Пфендер і Ейке Штайнману з Інституту експериментальної вірусології вирішили з'ясувати, що відбувається з вірусами в материнському молоці.

Слід відразу зауважити, що вчені займалися не питаннями грудного вигодовування, а досліджували, чи може речовина «материнське молоко» завдяки своїм особливим якостям запобігти інфікуванню немовляти вірусом гепатиту С. Щоб виключити побічні ефекти, вчені використовували молоко здорових жінок, яке вони заразили великою кількістю вірусів. Виявилося, що материнське молоко протягом однієї хвилини інактивує віруси так само ефективно, як 80-відсотковий алкоголь. Правда, рідина, яка використовувалася для експерименту, була охолоджена на 4 градуси. При порівнянні зі свіжим молоком з'ясувалося, що воно надає набагато більш сильну противірусну дію. Збудників хвороби деактивують вільні жирні кислоти, тобто продукти розкладання молочних жирів, які утворюються при зберіганні. «Ми очікуємо, що те ж саме відбувається в кишечнику немовляти при перетравленні молока», - говорить Штайнману. Ці кислоти розчиняють оболонку вірусів, не руйнуючи протеїновий шар або їх РНК, генетичний матеріал. В результаті вони не можуть приєднуватися до клітин і інфікувати їх.

«Дивним було те, що ні стандартні продукти - замінники материнського молока, ні молоко корів або коней не можуть інактивувати людський вірус гепатиту С», - розповідає Ейке Штайнману. Проте коров'ячий вірус, який схожий на HCV, успішно руйнується коров'ячим молоком.

Людське молоко інактивує не тільки збудників гепатиту C, а й різні інші віруси з оболонкою, такі як, наприклад, вірус грипу. Тепер вчені хочуть дізнатися точні механізми, які стоять за антивірусною дією натурального дитячого харчування.
Джерело: medguru.ua