Медичне стажування в Мексиці

     17 листопада 2018 року медична спільнота світу відмічала день передчасно народжених дітей. В усіх країнах світу проводяться конференції і зустрічі з пацієнтами і символом цього дня являється фіолетовий колір. Не є виключенням і Мексика. 16 – 17 листопада в Куліакані була проведена Конференція з міжнародною участю, присвячена Дню недоношеної дитини.

    Під час конференції обговорювались питання вчасної діагностики такої важкої і інвалідизуючої патології, як ретинопатія недоношених, співпраця неонатологів і офтальмологів, питання можливості попередження розвитку цього захворювання, порівняння ефективності сучасних методів лікування.

     Завідувач офтальмологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні, кандидат медичних наук, доктор філософії Кужда Ірина Миколаївна, перебуваючи на стажуванні в  Hospital Infantil de Mexico Federico Gomez (Дитяча клінічна лікарня Мехіко-Сіті ім. Федерико Гомеса), була запрошена для участі в цій Конференції. Лекція доктора Кужди І.М. була присвячена офтальмологічному і неонатологічному моніторингу недоношених дітей у відділеннях Івано-Франківської ОДКЛ, які вважаються одними з найкращих в Україні.

 Доктор Кужда І.М. поділилась досвідом з іноземними колегами щодо частоти ретинопатії недоношених (РН) в Україні, тактики моніторингу і лікування цієї важкої патології, основними принципами догляду і вихожування недоношених дітей в Івано-Франківській ОДКЛ, які можуть зменшити вплив факторів ризику розвитку ретинопатії недоношених і попередити втрату зорових функцій у наших маленьких пацієнтів.

     

    Під час свого стажування в Hospital Infantil de Mexico доктор Кужда І.М. також оволоділа методикою лазеркоагуляції сітківки, яка являється основним методом лікування ретинопатії недоношених в усьому світі, навиками роботи на ретинальній камері (RetCam III, RetCam Shuttle), проводила хірургічне лікування і ботулінотерапію при різних видах косоокості, удосконалювала свої знання в різних методах діагностики офтальмологічної патології.

     

Набутий досвід буде використаний для покращення надання висококваліфікованої спеціалізованої офтальмологічної допомоги пацієнтам нашого регіону.

 

Завідувач офтальмологічного відділення           І.М.Кужда