На замітку батькам!

  За останній час в травматологічному відділенні ОДКЛ збільшилась кількість пацієнтів з травмами головного мозку та переломами кісток черепа. Перелом кісток черепа - надзвичайно небезпечна травма, яка може мати важкі наслідки, в тому числі і летальний результат, оскільки череп - це захист головного мозку. Є різні види даної травми: перелом основи черепа, перелом склепіння черепа, втиснутий перелом та інші. Лікування повинно проходити тільки у лікаря. 

  Близько 80% від усіх переломів є лінійними. Особливо небезпечний перелом черепа у дитини, тому що череп дитини росте з віком і перелом може збільшуватись (так званий "перелом черепа, що росте"). В таких випадках інколи необхідне хірургічне втручання - пластика черепа. Особливістю переломів черепа є те, що вони не зростаються з утворенням кісткового мозолю, як у трубчастих кістках. І тому після переломів черепа міцність кістки є значно зменшеною. Ускладненням перелому черепа може бути утворення внітрічерепних гематом, що потребують екстренного хірургічного лікування.

  В більшості випадків перелом черепа у дітей раннього віку пов'язаний з недоглядом батьків, необережним поводженням з грудними дітьми (падіння з рук батьків, краю ліжечка, пеленального столика, тощо). Були випадки коли з даною травмою у стаціонар поступали навіть новонароджені діти. Але найчастіше травми черепа з пошкодженням кісток виникають у дітей, які щойно почали ходити. 

  При травмі голови з пошкодженням м'яких тканин доцільно провести рентгенографію черепа для виключення перелому.

Обл. дитячий нейрохірург - Матіяш О.Ю., нейрохірург - Андріїв І.Я., невролог - Іваницька Н.М.