Названо лауреатів Нобелівської премії з фізіології і медицини

Нобелівська премія 2013 року з фізіології і медицини присуджена вченим із США Джеймсу Ротману (Єльський університет), Ренді Шекману (Берклі) і німцеві Томасу Зюдофу (Стенфордський університет), повідомляє NEWSru.com з посиланням на реліз Нобелівського комітету. Премія присуджена за відкриття механізму регуляції міжклітинних взаємодій.

"Везикулярний транспорт", який вивчають ці дослідники, дозволяє клітинам обмінюватися сигналами. Вчені розкрили таємницю того, як клітини організовують цю транспортну систему з доставки білків та інших речовин. Кожна клітина виробляє і експортує молекули. Вони транспортуються всередині клітини у вигляді мембранних бульбашок - везикул. Нинішні нобелівські лауреати виявили і описали принципи функціонування системи.

"Збої в цій системі мають згубні наслідки і сприяють створенню умов для розвитку неврологічних захворювань, діабету та імунологічних порушень", - йдеться в повідомленні Нобелівського комітету. У прес-релізі комітету наголошується, що Джеймс Ротман і Томас Зюдоф вивчали механізми захоплення і переміщення молекул везикулами всередині клітин, а Ренді Шекман займався дослідженням набору генів, необхідного для везикулярного трафіку.

53-річний Джеймс Ротман є професором Єльського університету. Ренді Шекман народився в 1948 році, вчився в Каліфорнійському і Стендфордському університетах. Зараз він професор Каліфорнійського університету в Берклі. Томас Зюдоф народився в 1955 році місті Геттінген. З 2008 року він є професором клітинної та молекулярної фізіології в Стендфордському університеті.
Джерело: meddaily.ru