Нові програми для смартфонів замінюють собою лабораторії і реальних лікарів

 

Найближчим часом на ринок вийдуть два мобільних додатки, які допомагають діагностувати епілептичний напад і дозволяють отримати інформацію про більш підходящу терапію при інсульті, передає Medical News Today. Щоб створити додаток для виявлення епілепсії, вчені проаналізували стан 67 пацієнтів з цим захворюванням. У людей запитували про характер нападів.

Пізніше отриманий додаток протестували на 132 епілептиках з Індії та Непалу. Результати та висновки, запропоновані додатком, порівняли з виписками з медкарт, зробленими лікарями по закінченню огляду. Додаток давав правильну інформацію у 87% випадках, а лікарі - в 96%. Це дозволяє розглядати програму як повноцінним діагностичним елементом. 

Що стосується другого додатка, його автор, доктор Клод Нгуен з Медичної школи Перельмана, зазначає: він покликаний допомогти лікарям впоратися з пацієнтами, що пережили важкий інсульт. Щоб розробити ефективну терапію, лікуючий лікар повинен мати під рукою інформацію від різних фахівців. І час тут грає ключову роль". 

Додаток зводить всі дані воєдино, працюючи в режимі реального часу. Лікар може занести в нього інформацію про пацієнта, з моменту появи перших симптомів, демографічні дані та стан, згідно з офіційною шкалою оцінки інсульту. Спираючись на цю інформацію, додаток запропонує клінічні випробування, які зараз проходять і можуть стати в нагоді у лікуванні. 

Також в програмі є функція таймера (відстежує час проведення терапії) і телефонної книги, яка містить дані людей, які займаються питаннями лікування інсультів. У ньому є і список критеріїв, за якими визначається, підходить чи людина для клінічних випробувань. Ні один додаток раніше цього не робив. 
Джерело: meddaily.ru