Нові замінники інсуліну готуються до виходу в США і Європі

Американські чиновники від охорони здоров'я дозволили використовувати інсулін у формі інгалятора для лікування діабету 1 і 2 типів, повідомляє WebMD. Даний вид інсуліну відомий як Afrezza. Він відрізняється високою швидкістю дії. Тому його слід приймати під час їжі або відразу після прийому їжі. Треба сказати, даний засіб вже двічі намагалися "протягнути" на ринок. Цього разу його виробник - MannKind Corporation - доповнив документи, що подаються до органів, новими дослідженнями безпеки. Це спрацювало. 

Як кажуть фахівці, особам з діабетом 1 типу доведеться приймати Afrezza разом з інсуліном пролонгованої дії. А пацієнти з діабетом 2 типу прийматимуть Afrezza зі стандартними оральними препаратами. У нового засобу є неприємний побічний ефект: він викликає несподівано виникаюче відчуття стиснення грудей. Його не рекомендується використовувати людям з астмою або ХОЗЛ. Також курці та особи, котрі лікуються від діабетичного кетоацидозу (порушення вуглеводного обміну) не зможуть використовувати Afrezza. 

У свою чергу, європейський ринок теж очікує поповнення. В одному кроці від схвалення знаходиться біоаналог інсуліну гларгіну - дітище Eli Lilly і Boehringer Ingelheim. Він може стати першим біоаналогом інсуліну на ринку ЄС. Його основне призначення - контроль цукру між прийомами їжі і в нічний час. Розробки схожих засобів ведуть кілька фармгігантів. Наприклад, на початку року Merck & Co і Samsung Bioepis домовилися про спільну розробку, виробництво та комерціалізацію препарату. 
Джерело: meddaily.ru