Оливкова олія корисна для кісток

І без того корисна для здоров'я оливкова олія, як встановили учені, забезпечує додатковий захист кісток. У людей, які споживають найбільшу кількість оливкової олії, спостерігається найвищий рівень білка остеокальцину, що є маркером міцної кісткової маси. 

Один з головних компонентів середземноморської дієти оливкову олію вже давно називають кориснішим для здоров'я продуктом. Але до довгого списку її переваг тепер додалася і ще одна - зміцнення здоров'я кісток. Як з'ясували дослідники з Університету Мадрида, даний тип рослинної олії надає найбільш позитивний вплив на кісткову масу людини. 

Іспанські дослідники вивчали вплив оливкової олії на здоров'я кісток людини протягом двох років. З'ясувалося, що у тих, хто споживав найбільшу кількість цієї олії, в організмі фіксувався найбільш високий рівень білка остеокальцину. А за цим показником як раз і можна судити, наскільки міцними є кістки людини. Брак остеокальцину свідчить про їх крихкість і підвищену схильність до переломів. 

Даний білок виділяється клітинами, які беруть участь у формуванні кісток. Згідно з однією з теорій, остеокальцин запобігає розвитку інсулінорезистентності, при якій організм виробляє імунітет до цього гормону. Встановлено, що інсулінорезистентність послаблює кістки. Відповідно до іншої теорії, висунутої вченими з Університету Афін, насичена оливковою олією дієта зміцнює кістки за рахунок вмісту в ній великої кількості антиоксидантів. Дослідження показали, що дана дієта особливо корисна для жіночих кісток. 

Відзначимо також, що в країнах, де найбільш поширена середземноморська дієта, рівень захворюваності остеопорозом помітно нижче. 
Джерело: medinfo.ua