П’ять закладів області переатестовано до Всесвітнього дня ДИТИНИ

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році - Конвенцію про права дитини.

До Всесвітнього дня дитини  комісією спеціалістів Регіонального центру обласної дитячої лікарні  на чолі з Національним експертом МОЗ  України Шлемкевич О.Л., було завершено переатестацію 5 закладів охорони здоров'я області на відповідність до  Міжнародного звання ВООЗ  «Лікарня, доброзичлива до дитини». Переатестацію   діяльності  лікарень та  якості впровадження в закладах охорони здоров'я  12 принципів підтримки грудного вигодовування успішно пройшли : Обласна дитяча  клінічна лікарня,  Рожнятівська ЦРЛ.  Калуська ЦРЛ, Богородчанська ЦРЛ та Обласний перинатальний центр.  Документи направлені до Координаційної ради МОЗ України. Особлива подяка   координаторам програми у закладах -  Сухоцькому М.Й.,  Кучмі Б.О., Ходоровській Н.П., Мегедин І.В. 

Грудне вигодовування дітей здійснює вплив на життя  дитини та держави.

Так, динаміка показників  стану здоров'я дітей першого року життя тільки в  двох гірських районах області (Богородчанський і Рожнятівський), які протягом 10 років впроваджують  принципи підтримки грудного вигодовування  наступна:

  • На 40% зменшилась загальна захворюваність дітей 1 року життя;
  • На 50% зменшилась захворюваність на анемію;
  • Кишкові інфекції зведені до нуля;
  • Патологія перинатальних станів зменшилась на 60%.

        У сусідньому гірському районі (Надвірнянському), де лікарня не має статусу «Лікарня,доброзичлива до дитини» динаміка показників дещо інша за 10 років:  загальна захворюваність дітей 1 року життя зменшилась  тільки на 7 %, анемії зменшились лише  на 20%, перинатальні стани зменшились  на 25%, а кишкові інфекції зросли в 10 раз.

Це очевидні і незаперечні цифри ефективності впровадження розширеної ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», як мало затратного і абсолютно позитивного  і якісного методу профілактики хвороб.

 Тому у Всесвітній день дитини, закликаю колективи  всіх закладів охорони здоров'я  області підтримати Розширену ініціативу  ВООЗ  «Лікарня,доброзичлива до дитини» і  підготувати свій заклад до  атестації на відповідність до Міжнародного звання.   

За нашими діями - здоров'я дітей  !

На черзі  до атестації  колектив Галицької ЦРЛ. Атестація закладу буде проведена у грудні 2013р.

Завідувач Регіонального Центру                                                         Оксана Манюх