Переймаємо єропейський досвід лікування пацієнтів з муковісцидозом

З 9 по 12 листопада в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського союзу «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» лікарі та реабілітолог ОДКЛ взяли участь у 12-й Словацькій конференції з муковісцидозу. Міжнародна конференція відбулася в місті Новий Смоковець (Високі Татри, Словаччина).
У рамках конференції в окремих блоках обговорено:

-реєстр пацієнтів з муковісцидозом,

-сучасне лікування й модуляторна терапія,

-фізіотерапію,
-менеджмент пацієнтів,
-харчування та нутрітивну підтримку,
-трансплантацію.
 
Провідні європейські спеціалісти-генетики, пульмонологи, гастроентерологи, трансплантологи поділилися досвідом й порадами для створення професійної спільноти лікарів-однодумців задля кращого лікування пацієнтів з муковісцидозом.
Медицина нестримно рухається вперед. Зараз існує лікування такої складної генетичної патології як муковісцидоз. Воно дозволяє покращити якість і тривалість життя пацієнтів. На жаль, те, що доступне у розвинених країнах, поки залишається лише мрією для наших співвітчизників. Актуальним питанням для нас залишається створення Центру муковісцидозу в Івано-Франківську.
Представники делегації Моніка Макян, Ольга Фединська, Надія Фоменко, Марічка Кук, Любов Мазур презентували досягнення Обласної дитячої клінічної лікарні та оцінили можливості, які цей проєкт надасть нашим пацієнтам.
Реабілітолог Галина Вітрикус навчалася й практикувала здобуті навички з сучасних методів фізіо- та кінезіотерапії.
Зі Словаччини наші фахівці повернулися не лише з новим досвідом, а й цінними подарунка від Slovenská Asociácia Cystickej Fibrózy, Катаріни Степанкової та її команди:
- небулайзерами,
- розхідниками та ліками для осіб з муковісцидозом.
Дякуємо за постійну підтримку і допомогу для ОДКЛ та України. Продовжуємо працювати задля здорового майбутнього наших дітей.