Перша допомога при отруєнні грибами

Що робити до приїзду лікаря?
 
      Якщо запитати лікарів, які працюють з маленьким пацієнтами, що робити і як надавати першу допомогу при отруєнні грибами, всі скажуть: не їсти їх. І особливо не давати дітям! А якщо вже таке сталося – негайно викликати швидку допомогу. Чому?
 
       ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ САМЕ НЕ МИНАЄ!
        Наприклад, при отруєнні блідою поганкою після нездужання хворому досить швидко стає легше. Хоча в цей час в організмі відбуваються безповортні процеси, які лікар може побачити з аналізу крові, а не тоді, коли вже відмовляють нирки і печінка… До речі, для встановлення точного діагнозу радять зберегти залишки недоїдених грибів чи навіть посуд, в якому готували страву.
 
      СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ  
Симптоми отруєння можуть з’явитися через добу і більше. Чим довше отрута буде в організмі, тим складнішими будуть наслідки. Важливо вчасно помітити такі симптоми: нудота, діарея, біль в животі, запаморочення, головний біль, спрага, слабкість. Можливі також галюцинації, збудження або навпаки загальмованість, втрата свідомості, падіння артеріального тиску, ускладнення дихання...
 
      ДО ПРИЇЗДУ ЛІКАРЯ
     Промити шлунок, дати активоване вугілля чи ентеросгель. Якщо у хворого симптоми обезводнення, низький тиск, судоми, втрата зору – ЦЕ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ. Тому до встановлення діагнозу при болях в животі лікарі радять дотримуватись простого правила –  тримати хворого без їжі, в холоді і спокої. І якомога швидше довезти до лікарні, особливо якщо мова про дитину.
 
     ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ - НЕ ЇЖ ГРИБИ!;)
Або їж лише добре знайомі і точно їстівні. Не збирай гриби поряд з трасами і промисловими зонами, не купуй гриби з рук. Їж лише молоді гриби, добре очищай їх перед приготуванням, не соли і не маринуй гриби в оцинкованому посуді, правильно готуй (вимочування, виварювання…).
КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Дітям і вагітним жінкам.
 
                       Лікар-епідеміолог        Чурпіта Є.Д.