Покращення медичної допомоги дітям через навчання в симуляційному центрі.

 

         18-19 листопада 2013 року спеціалісти обласної дитячої клінічної лікарні (інженер-програміст Володимир Ґудзик та лікар-неонатолог Ольга Басараб) взяли участь в роботі практичного семінару з питань розробки та впровадження навчальних симуляційних сценаріїв (моделювання невідкладної медичної ситуації) в галузі акушерства та неонатології.

         Семінар проходив на базі новоствореного центру симуляційного медичного навчання Івано-Франківського обласного перинатального центру.

         Стимуляційний центр створений в рамках впровадження Україно-Швейцарської програми «Здоров'я матері та дитини» в  Івано-Франківській області та за підтримки Швейцарської Конфедерації, яка придбала обладнання: симулятори матері та дитини SimMom та SimNewB виробництва норвезької компанії Laerdal на суму близько 100 тис. швейцарських франків.

        В роботі семінару взяла участь команда експертів Україно-Швейцарської Програми «Здоров'я матері та дитини»: директор медичного стимуляційного центру SimBa (Базель, Швейцарія) д-р Штефан Гізі (Stefan Gisin), дипломована акушерка та експерт міжнародних програм Мартіна Гізін (Martina Gisin) з клініки Базельського університету (Швейцарія) та старший медичний спеціаліст з питань педіатрії, неонатології та анестезіології д-р Лукас Опіц (Lucas Opitz) з Медичного центру університету м. Ніцца (Франція).

        В ході зустрічі відбулося знайомство закордонних експертів з командою Івано-Франківського стимуляційного центру, його інфраструктурою та початковими кроками роботи.

        Інженер-програміст Володимир Ґудзик, за консультативної підтримки лікарів акушер-гінекологів та неонатологів, розробив комп’ютерні сценарії (програми) поведінки манекенів-симуляторів: ПОРОДІЛЛІ - при тромбоемболії  легеневої артерії (далі ТЕЛА) та НОВОНАРОДЖЕНОГО – у  випадку помірної асфіксії. Тобто, практично було змодельовано невідкладний стан в акушерстві (ТЕЛА) та   у неонатології (помірна асфіксія новонародженого). Неонатальна команда стимуляційного центру  відтворювала на практиці усі етапи надання допомоги новонародженому з асфіксією. Слід зазначити, що робота з таким манекеном-симулятором як SimNewB дає можливість контролювати правильність та ефективність виконаних дій. Манекен обладнаний системою моніторингу з зазначення основних вітальних показників. До прикладу: у випадку недостатніх компресій грудної клітки при проведенні непрямого масажу серця -не відмічається збільшення ЧСС; у випадку неправильного накладання маски при вентиляції мішком Амбу - не відбувається екскурсій грудної клітки та відповідного збільшення ЧД. Отже, наявність такого манекена дає можливість змоделювати будь-яку клінічну ситуацію в галузі неонатології.

        На сьогодні в країнах Європи навчання у симуляційних центрах є важливою складовою у підготовці медичних працівників. Для України такі симуляційні тренінгові центри – це нова методика навчання медперсоналу. Полягає вона в тому, щоб спеціалісти могли відпрацьовувати практичні навички надання невідкладної медичної допомоги на манекенах-симуляторах до автоматизму. Слід відзначити, що в Україні таких тренінгових центрів є лише 4 в  партнерських регіонах Програми:  Івано-Франківській, Вінницькій, Волинській областях та АР Крим.

        Таким чином, лікарі-неонатологи Івано-Франківської області, зокрема, і обласної дитячої клінічної лікарні матимуть можливість відпрацьовувати не тільки практичні навички на манекені-симуляторі дитини, але й, що не менш важливо, вдосконалюватимуть навики комунікації, як в середині команди, що працює з дитиною, так і з батьками.

Це ще один крок до підвищення якості медичної допомоги дітям та матерям.

 

Лікар-неонатолог                                      Ольга Басараб