Портативний пристрій обіцяє виявити цироз, що розвивається приховано

Новий діагностичний прилад на основі інструменту, що використовується для перевірки зрілості сиру, допомагає виявити цироз печінки на ранній стадії і з великою точністю. Як зазначаєThe Daily Mail, зазвичай цироз діагностують за аналізом крові. У крові шукають ензими, що виділяються пошкодженими клітинами печінки. Також застосовується комп'ютерна томографія, що показує рубцювання і збільшення печінки. Але ці методики дозволяють діагностувати недугу вже на останніх стадіях. 

Цироз може активно розвиватися в прихованій формі до появи перших симптомів на кшталт зниження ваги, появи втоми і жовтяниці. Новий же метод, який спирається на портативний транзисторний еластограф, дає можливість виявити небезпечні процеси ще до утворення рубців або тужавіння печінки. Пристрій випускає ультразвукові імпульси для оцінки еластичності тканин. 

Він відрізняється малими розмірами, що полегшує використання. Апарат оцінює хвилі, що відбиваються від печінки, отримуючи інформацію про твердість тканин. А відомо: при цирозі, щорозвивається, печінка твердне, так як рубцеві тканини заміщають нормальні клітини печінки. Прилад вже випробували на 12000 пацієнтів. Точність діагнозу склала 85-90%. Звичайні аналізи крові виявляли лише 30% випадків захворювання. 
Джерело: meddaily.ru