Про переатестацію "Клінік, дружніх до молоді""

Згідно листа МОЗ України від 12.03.2015 року  щодо виконання в  Івано-Франківській області  регламентуючих документів  з питань впровадження медико-соціальних послуг «дружніх до молоді»,  протягом 23-25 вересня 2015 року  року  експертною комісією було проведено переатестацію  у двох закладах охорони здоров'я на відповідність  статусу «Клініка, дружня до молоді».   

 

Експертна комісія, під керівництвом Олени Анопрієнко ( м.Київ,  зав центром КДМ лікарні «ОХМАДИТ») мала змогу вивчити стан справ по роботі з дітьми підліткового віку у закладах, проводила опитування працівників та підлітків, ознайомилась з результатами роботи за 3 роки поспіль.

 Переатестація проводилась:

 1.Кабінету медико-соціальної допомоги підліткам та молоді Богородчанської ЦРЛ;

Загальна оцінка – 98 %  якісного виконання завдань.

Статус  «Клініки ,дружньої до молоді» ПІДТВЕРДЖЕНО.

 

2.Кабінету медико-соціальної допомоги підліткам та молоді Городенківської ЦРЛ.

Загальна оцінка – 38 %  якісного виконання завдань.  

І як не сумно це стверджувати, статус  «Клініки,дружньої до молоді» НЕ ПІДТВЕРДЖЕНО.

 

Клініки, дружні до молоді (КДМ), надають медико-соціальну допомогу підліткам та молоді на основі “дружнього підходу”, рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Основними принципами цього підходу є добровільність, доброзичливість та доступність послуг, які дозволяють надавати допомогу підліткам та молоді через розуміння їх проблем і спільний пошук шляхів їх вирішення задля зміни ризикової поведінки та збереження здоров’я.

Соціальна значущість здоров’я дітей  підліткового віку, зумовлена тим, що вони представляють найближчий репродуктивний, інтелектуальний, економічний, соціальний, політичний та культурний потенціал суспільства.

Дві  центральні районні  лікарні, а результат  медико-соціальної роботи з дітьми підліткового віку - кардинально протилежний.

Сподіваюсь, що колектив Городенківської ЦРЛ, який завжди був одним з перших, де впроваджувались іноваційні підходи в медицині, де  здоров'я людини вважається найбільшою цінністю, виправить ситуацію по роботі з підлітками і створить таку службу «Клініки ,дружньої до молоді» , яка буде взірцевою. 

Це ,зрозуміло, потрібно не комісії, це вкрай потрібно нашим дітям, які на «порозі» дорослого життя  стикаються з безліччю медичних , соціальних і  психологічних проблем.

 Зав.Регіональним методично-організаційним

моніторинговим центром з ТК           

                                                                                                                       Оксана Манюх