Про Тижнень підтримки грудного вигодовування немовлят

Щорічно на початку серпня  з 1 по 7 число в усьому світі проводиться Тиждень  підтримки грудного вигодовування, впродовж якого науковці, медики, громадські діячі нагадують суспільству про особливу роль материнського молока у формуванні здоров’я і повноцінного розвитку дитини.

Відомо, що у вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку (Sustainable development goals - SDG) — цільові показники майбутнього міжнародного розвитку, які діятимуть в період з 2015 по 2030 рік  і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості, а також протидії кліматичним змінам.

Грудне вигодовування є інтегрованою частиною наступних Цілей Сталого Розвитку:

1. Безпечність продовольчих продуктів та харчування.

2. Здоров`я, добробут та виживання.

3. Навколишнє середовище та зміни клімату.

4. Продуктивність праці, розширення прав та соціальний захист.

5. Сталі партнерські стосунки та норми законодавства.

 

 Сьогодні грудне вигодовування є одним з найдоступніших і найдешевших методів запобігання багатьом негативним наслідкам сучасності. Йдеться насамперед про потужний позитивний вплив грудного вигодовування на дитячий імунітет, а також зміцнення здоров’я самої матері, що доведено у багатьох наукових дослідженнях. Зокрема, нещодавно в авторитетному медичному виданні «The Lancet» http://medach.pro/clinical/pediatrics/breastfeeding/ оприлюднили  доказові висновки про те, що грудне вигодовування здатне запобігти у 50% смертності дітей у віці до 2 років, зменшити рівень інфекційної захворюваності, ризики виникнення окремих онкологічних патологій, цукрового діабету другого типу, захистити від ожиріння, алергічних реакцій тощо. Зростання масштабів годування материнським молоком, на переконання вчених, може значно вплинути на показники смертності у світі, щороку попередивши виникнення 823 тисяч смертельних випадків у дитячому віці та 20 тисяч смертей  матерів внаслідок раку молочної залози.

Науковці стверджують, що грудне молоко є персоніфікованою, біологічною, живою рідиною, склад якої змінюється від настрою матері  чи спожитої нею їжі. Цікаво, що організм жінки, продукуючи молоко, кожного разу працює як «сканер» для організму дитини, виявляючи в ньому найбільші небезбечні мікроорганізми. А подолати їх можна за допомогою імуноглобулінів, які виробляються  у грудному молоці у відповідності до ситуації з дитиною.

Окрім того, молоко матері впливає на психологічний стан дитини, її інтелект, ставлення до людей і загалом до життя у майбутньому. Високий рівень інтелекту дозволяє в дорослому віці успішно будувати карєру і мати вищий рівень доходу.Вигодувані материнським молоком діти зазвичай не залишають батьків у старості, мають меншу схильність до агресії, скоєння злочинів.  Отримавши у дитячому віці достатньо тепла, любові та ласки, вони комунікабельні, помірковані, приязні.

Духовний лідер Тибету Далай Лама якось сказав, що грудне вигодовування - це «перший акт ... любові і співчуття», який мати може дати своїй дитині. Він мав на увазі, що грудне вигодовування - це не лише заповнення животика малюка їжею. Це основний спосіб спілкування між мамою та дитиною, який вміщує в собі інстинктивний взаємний обмін задоволенням, комфортом, безпекою, теплом і довірою. Грудне вигодовування є актом любові. Також Далай Лама додав, що він би хотів, щоб увесь світ міг отримати молоко матері. Адже грудне вигодовування – це єдине, що необхідно, щоб посіяти мир в наших наступних поколіннях.

У глобальному сенсі, грудне вигодовування сприяє потеплінню відносин між людьми. А це в кінцевому результаті запобігає агресії, війнам. Грудне вигодовування спонукає нас цінувати один одного і дбати про світ, у якому живемо.

Тож недаремно тема тижня грудного вигодовування 2016 року – «Грудне вигодовування – ключ до сталого розвитку»

 До 6 місячного віку – дитина повинна годуватись виключно грудним  молоком, а надалі додаються  ще  інші продукти в  годування малюків, але грудне молоко -  залишається потрібним дитині до 2 річного віку.

Тисячі матерів, годуючи дітей молоком, навіть не здогадуються про те, яку важливу місію виконують, долучаючись до втілення істотних змін у навколишньому світі. Тож пам’ятаймо: матір-годувальниця – неоцінимий скарб, створений природою. Бережімо його, шануймо, цінуймо та любімо!

 До Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування  01.08.2016р в ОДКЛ було проведено пресконференцію для журналістів області.

Вибирайте грудне годування для дітей до 2 річного віку!

Це крок до сталого розвитку кожної  дитини, родини і усієї  України.

 

                                          Завідувач РМОМЦТК                                           Оксана Манюх