Про участь в практичному семінарі «Малоінвазивна хірургія дитячого віку».

 

З 21.11.2013 року по 23.11.2013 року на базі центру малоінвазивної хірургії Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Медицина майбутнього в Україні відбувся практичний семінар «Малоінвазивна хірургія дитячого віку».

Модераторами школи-семінару були – Діаріуш Патковський д.м.н., професор, керівник Кафедри та Клініки дитячої хірургії та урології медичної академії м.Вроцлав, Польща, віце-президент асоціації ендоскопічних дитячих хірургів Європи, та Андрій Дворакевич – керівник Центру малоінвазивної хірургії Львівської ОДКЛ.

Учасниками практичного семінару були дитячі хірурги із 14 областей України, в тому числі завідувач хірургічним відділенням Івано-Франківської ОДКЛ, к.м.н., доцент Михайло Глагович.

Учасники семінару мали можливість ознайомитись із такими доповідями, як: «Сучасний стан надання ендоскопічної хірургічної допомоги дітям в Польщі», «Сучасні можливості лапароскопічної хірургії, покази та протипокази», «Операції при пахових грижах у дітей. Переваги та недоліки традиційних хірургічних методів та лапароскопічних», «Сучасні засади використання електрохірургії в дитячій лапароскопії». Професором Патковським проводився майстер-клас з техніки виконання інтракорпоральних швів, з наступною можливістю відпрацювання продемонстрованих методик учасниками семінару на маніпуляційних тренажерах та Симбіонікс.

Також відбувалася пряма трансляція операцій з можливістю двохстороннього спілування в реальному часі.

На превеликий жаль, такі зустрічі з практичним навчанням для дитячих хірургів України проводяться дуже рідко, а можливості відвідувати такі заходи за кордоном досить дорогокоштовні, тому відмічалась велика зацікавленість учасників в збільшені частоти проведення таких семінарів на теренах України із міжнародною участю.

Під час семінару обговорена можливість співпраці хірургічного відділення та анестезіологічно-реанімаційних відділень ІФОДКЛ з Клінікою дитячої хірургії та урології медичної академії м.Вроцлав, для налагодження ендоскопічної хірургії особливо у новонароджених дітей.

 

Завідувач хірургічного відділення                                    Михайло Глагович