Про відзначення Дня онкохворих дітей

Міжнародний день дитини, хворої на рак.

15.02.2017р. відмічають міжнародний день дитини, хворої на рак. Насамперед ця дата відзначається організаціями-членами Міжнародної конфедерації батьків онкохворих дітей, а з 2003 року - і в Україні.

Це свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою - злоякісними пухлинами дитячого віку. Онкологія в дитячому віці є небезпечним, важким, але здебільшого виліковним захворюванням.

Щорічно у 175 тисяч дітей по всьому світу діагностують онкохвороби. За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно реєструється від 1000-1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей.

У структурі причин смертності серед дітей та підлітків онкологічні захворювання посідають друге місце. Більше 70% всіх онкологічних захворювань дітей є виліковними , якщо діагностуються і лікуються на ранній стадії. Несвоєчасне виявлення захворювання у дитини та відсутність якісного лікування, призводить до того, що решта дітей гинуть. Тому дуже важливо вчасно діагностувати хворобу.

В даний час у відділенні онкогематології на лікуванні знаходиться 19 дітей з діагнозом раку різної етіології.

15.02.17р. у відділенні онкогематології ОДКЛ традиційно з нагоди Міжнародного дня дитини, хворої на рак відбувся молебень, який відслужили о. Руслан П’яста та о. Юрій Стрільців і семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії. З вітальним словом до хворих діток та їх батьків звернувся головний лікар ОДКЛ Радислав Котурбаш.

Процес лікування дитини, хворої на рак, можна прирівняти зі шляхом вузькою звивистою стежиною, з обох боків якої глибоке провалля. З одного боку - небезпечне захворювання, з іншого боку - побічна дія та ускладнення від дії хіміотерапії. Щоб дитина одужала, слід знищити 100% ракових клітин, тому лікування проводиться з максимально можливою інтенсивністю та агресивністю. Без лікування видужання неможливе.

 

Зав. відділенням онкогематології ОДКЛ                                    А.Л. Іваненко