Про візит голови представництва Дитячого Фонду ООН в обласну дитячу лікарню

4 грудня на Івано-Франківщину в рамках реалізації проекту «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини» прибула делегація під керівництвом голови представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованни Берберіс та координатора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Петра Ільківа.
З її представниками зустрілися голова облдержадміністрації Олег Гончарук та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Роман Мельник.

За десять років це вже третій візит керівництва дитячого фонду ЮНІСЕФ в Україні : у 2004 році до області було здійснено візит Голови представництва ЮНІСЕФ в Україні   Джеремі Хартлі, у  2013році  - Юке Мокуо,  та тепер, у 2014 році – Джованни Барберіс.

Співпраця медицини області з ЮНІСЕФ розпочалась зі створення на базі обласної дитячої клінічної лікарні 07.06.2003 року обласного Центру підтримки грудного вигодовування.

У 2004 році розпочався перший спільний проект під назвою «Сприяння покращенню догляду та розвитку дітей раннього віку в сільській місцевості шляхом навчання та  консультування  батьків». Проект був реалізований у Богородчанському та Рожнятівському районах. Керівник проекту в області Оксана Манюх.

В ході проекту було проведено диспансерний медичний огляд ведучими спеціалістами обласної дитячої клінічної лікарні 1058 дітей віком від 0 до 6 років у гірських селах Богородчанського та Рожнятівського районів з використанням сучасних лабораторних досліджень та обстежень на  апаратах УЗД. Встановлено вражаючі дані про дійсний стан здоров’я дітей, так  70% дітей дошкільного віку у сільській місцеві мають різні захворювання (анемії, зоб, ряд  хронічних хвороб).  Окремі дані про стан здоров’я сільських дітей дошкільного віку в Івано-Франківській області ввійшли до тематичної державної  доповіді про становище дітей в Україні за підсумками 2004 року. Отримані результати медичного огляду дітей в гірських селах області спонукали до пошуку результативних методів профілактики хвороб у дітей раннього віку. 

В ході  спільного проекту було проведено  навчальні семінари-тренінги для медичних працівників, голів сільрад, директорів шкіл, громад сіл  стосовно профілактики  захворювань у дітей. Проведено ремонт та забезпечено необхідним медичними засобами та обладнанням медичні заклади у 7 гірських селах (с.Гута, с.Ластівці, с.Старуня, с.Пороги  Богородчанського району та  в с.Лопянка, с.Суходіл, с.Грабів  Рожнятівського району).

  У 2004 році Богородчанська центральна района лікарня була першою в області лікарнею та 25 в Україні, що отримала міжнародний статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» і стала зразком до впровадження в практику медичних закладів області сучасних перинатальних технологій та  підходів до вигодовування дітей.

Співпраця між Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ та обласною дитячою клінічною лікарнею продовжена у 2007-2009 році з питань розробки та впровадження нового підходу до профілактики захворювань серед дитячого населення. Діяльність за проектом скеровувалась Глобальною стратегією ВООЗ щодо Вигодовування немовлят та дітей раннього віку, Європейською стратегією здоров’я та розвитку дітей та підлітків, відповідними наказами МОЗ України.  В ході проекту було створено мережу сімейних центрів в Івано-Франківській області: в обласній дитячій лікарні - центр відповідального батьківства «Криниця» та Центр раннього розвитку дитини «Дивоцвіт», в Богородчанській ЦРЛ - центр «Родинне коло», в селі Старуня на базі амбулаторії, у Косівській ЦРЛ, та Яблунівській районній лікарні Косівського району.

 Концепція роботи цих центрів базується на усвідомленні наступних фактів:  Сім’я і батьки є головними особами, які опікуються над дітьми, тому здоров’я, розвиток та благополуччя дитини залежить від батьківської поінформованості, знань, ставлення та практик.

 Заклади медичної допомоги є найбільш вдалим інструментом донесення до батьків та родин відповідних повідомлень. Щоб зробити цей інструмент ефективним, необхідно посилити можливості системи охорони здоров’я щодо роботи з батьками. Тому центри, створені в нашій області є моделями для поширення  такого досвіду роботи  як в межах області, так і  в Україні. 

 

 

За час роботи Центрів на базі обласної дитячої клінічної лікарні з 2003 року методичну підготовку отримало понад 30 тисяч осіб, серед них понад 25 тис. матерів, батьків та дітей раннього віку і понад 4 тис. медичних працівників.

В області проведено атестацію та переатестацію 14 медичних закладів, які отримали Міжнародний статус «Лікарня, доброзичлива до дитини», 90% дітей в області народжуються в пологових стаціонарах, які мають такий статус.

З січня 2013 року  розпочався новий спільний проект Івано-Франківської області та  дитячого фонду ЮНІСЕФ за підтримки швейцарської агенції розвитку  -  «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я,  здоров’я  матері  та  дитини» у  Богородчанському, Коломийському, Косівському та Снятинському районах області

Метою проекту є покращання репродуктивного здоров’я  та здоров’я матерів і дітей  в області шляхом формування навичок здорового способу життя, кращого догляду за дітьми, навчання медичних працівників первинної ланки надання медичної допомоги з консультування матерів і батьків щодо проведення профілактичних щеплень дітям,  молодих жінок  і подружніх пар щодо планування вагітності та пологів,  здоров’я і розвитку дітей у віці  до 3 років.

Голова Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс , координатор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Петро Ільків та члени делегації ознайомились з роботою Центрів раннього розвитку дитини та відповідального батьківства на базі обласної дитячої лікарні, мали змогу поспілкуватись з пацієнтами, батьками та працівниками лікарні, а також відзначили Івано-Франківську область взірцевим регіоном , досвід якого варто застосовувати у інших областях України. Делегація відвідала також Богородчанську ЦРЛ, пологове відділення та центри на базі лікарні,які надають консультативну допомогу сім’ям, матерям та дітям.

Спеціалісти нашої області забезпечили сталий розвиток Центрів, які були створені за сприяння ЮНІСЕФ та Швейцарської конфедерації,  це  дало потужну динаміку змін в роботі медичних закладів області, значно підвищило рівень професійної кваліфікації спеціалістів і позитивно вплинуло на якість медичної допомоги молодим сім’ям, матерям та дітям.

 

Завідувач Регіонального Центру МОМТК

                                                                                             Оксана Манюх