Психологи "прописали" раковим хворим заняття творчістю

Незвичайна музична терапія допомагає впоратися молодим людям, які захворіли на рак, з психологічними проблемами. Вона дозволяє легше пережити лікування, повідомляє BBC. Даний ефект було виявлено на прикладі групи пацієнтів 11-24 років. Музика дає можливість поліпшити стосунки з родиною, друзями та підвищити стійкість. 

Всі учасники дослідження проходили дуже ризиковану клітинну терапію. Їх просили самостійно створити музичний кліп. Вони писали пісні, записували звук і збирали зображення для ілюстрації своєї музичної історії. Відеокліпи згодом показувалися друзям і членам сімей. Була також контрольна група, яка не робила ролики. Через 100 днів ефект зберігався. 

Коментує автор дослідження Джоан Хаазе зі Школи медичних сестер Університету Індіани: "За допомогою запропонованого методу пацієнти отримували впевненість у собі і можливість піднятися над ситуацією. Більше того, відео дозволили близьким краще зрозуміти пацієнтів". Загалом музика здатна знизити рівень тривожності, поліпшити якість життя, зменшити страх. 
Джерело: meddaily.ru