Ще один крок назустріч дітям з проблемами слуху та мови.

         

     В Україні проживає близько півмільйона дітей з порушенням слуху, близько 6 тисяч дітей навчається в спеціалізованих закладах для глухих та слабочуюючих. В Івано-Франківській області проживає  586 дітей з порушеним слухом, із них 200 діток навчається в спец. школах для глухих та слабочуюючих, в місті Івано-Франківську 117 дітей із порушеним слухом.

     6 квітня на базі обласної дитячої клінічної лікарні відбулось відкриття Центру реабілітації дітей з порушенням слуху та мови. Метою створення такого центру є надання допомоги дітям з порушеннями слуху та мови, шляхом проведення діагностики слуху сучасною апаратурою, а також консультаційною допомогою дефектолога, сурдолога, невролога, аудіометриста, логопеда, психолога.  Центр забезпечений сучасним діагностичним обладнанням від датської фірми Interacoustics – аудіометр для визначення стану слуху у дітей віком від 5-ти років та імпедансометр для обстеження дітей від 2-ох місяців. В 2016 році спеціалісти центру запозичили досвід у спеціалістів  хорватського центр СУВАГ, де займаються з дітьми, використовуючи верботональний метод. На даний час впроваджується в практику перейнятий досвід від колег із Хорватії. В подальшому розглядається співпраця та обмін досвідом із закордонними спеціалістами.

     Фахівці Центру реабілітації дітей з порушенням слуху та мови – сурдолог, невролог, аудіометрист, логопед, вчитель-дефектолог, психолог надаватимуть допомогу маленьким пацієнтам, шляхом проведення якісної діагностики слуху сучасною апаратурою, консультативної та корекційної роботи.

    До відкриття центру обласна дитяча клінічна лікарня отримала від Благодійного фонду «Свічадо» довгоочікуване оснащення, яким можна визначати наявність слуху у новонароджених дітей – отоакустична емісія OfoReed данського виробництва. Вартість такого обладнання становить понад 200 тисяч гривень.

     У відкритті центру взяли участь директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Мирон Матейко, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк, республіканський отоларинголог МОЗ України, професор Василь Попович, декан факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Ярослав Яців та завідуючий кафедрою фізичної реабілітації Прикарпатського університету професор Зіновій Дума, представники духовенства та працівники лікувального закладу.

  

     Медики переконані, що в процесі проходження курсу реабілітації на базі центру дитина отримає основні навички слухання, розуміння і спілкування, що необхідно для повноцінного сприйняття оточуючого світу.

Дефектолог Центру реабілітіції дітей з порушенням слуху та мови                    Ольга Заставна.