Що треба знати при захворюванні на Грип та ГРВІ

  З настанням осінньо-зимового періоду активізується циркуляція вірусів, які викликають гострі респіраторні інфекції.

  Незалежно від того, чи то грип сезонний, пандемічний чи будь-який інший, слід запам’ятати найголовніше: тактика ваших дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус.

  Важливим є те, що цей вірус передається повітряно-крапельним шляхом і що він вражає органи дихання.

  Якщо ваша дитина   (або Ви) зустрінетесь з вірусом, а у неї немає захисних  антитіл, вона захворіє. Антитіла з’являються  в одному з двох випадків: або коли перехворіли, або після вакцинації. Вакцинувавшись, ви захищаєтесь не від вірусів взагалі, а тільки від віруса грипа. 

                     Профілактика:  

  1.       Якщо маєте матеріальну можливість  вакцинувати дитину і себе, за наявності вакцини – вакцинуйтеся. Наявні вакцини захищають від усіх актуальних в цьому році варіантів вірусів грипу. Вакцинацію слід розпочинати у вересні та продовжувати на протязі всього епідемічного періоду (до травня).

  2.       Ніяких ліків та «народних засобів» з доказаною профілактичною ефективністю не існує. Тобто ніяка цибуля, ніякий часник, ніякі таблетки, якими ви, батьки, лікуєте дітей, не здатні захистити їх ні від якого респіраторного вірусу взагалі, в тому числі і від грипу. Всі лікарські засоби, які масово скуповуються в аптеках, начебто як противірусні, начебто стимулятори інтерфероноутворення або стимулятори імунітету і дуже корисні вітаміни – це все ліки з недоведеною ефективністю дії на віруси, ліки, які задовольняють головну потребу українця – «треба щось робити».

Основна користь усіх цих препаратів –  психотерапія.

Слід пам’ятати і те, що антибіотики на віруси не діють. Тому не потрібно штурмувати аптеки – воно того не варте.

3. Джерелом вірусу є людина і тільки людина. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти. Слід уникати місць з великою кількістю людей. При можливості – пройтися одну зупинку по свіжому повітрю, не заходити зайвий раз у супермаркет.

4. Слід дотримуватись правил «кашлевого етикету». Вчіть дітей кашляти або чхати не в долоньку, а в лікоть. Користуватися одноразовими хустинками, які після використання утилізувати в смітник.

5.  Руки хворого – джерело вірусу, не менш значуще, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий бере все довкола і передає вірус іншим.  Мити руки потрібно часто, постійно носити із собою вологі дезінфікуючі гігієнічні серветки. Мийте, витирайте руки – не лінуйтесь!!! Уникайте рукопотискань. Не дозволяйте дітям гратися  паперовими грошима – це джерело вірусів.

 6. Повітря !!!

 В сухому та нерухомому повітрі вірусні частинки зберігаються тривало. Проте на свіжому, прохолодному, вологому та рухомому повітрі вони миттєво гинуть.

Тому,  прогулянки на свіжому повітрі є корисними і обмежень для них не існує. Не потрібно під час прогулянок використовувати маски. Інфікуватися вірусом під час прогулянки практично нереально.

Оптимальні параметри повітря у приміщенні – температура біля 20*С, вологість повітря 50-70%. Обов’язково треба проводити  часте та інтенсивне провітрювання приміщень, вологе прибирання  та миття підлоги. За наявності – включати зволожувачі повітря.  

 7. Маска – корисна штука, але носити її має хвора людина.

Здоровому вона не потрібна.

8.     Стан слизових оболонок!!! У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз, який забезпечує роботу місцевого імунітету – захист слизових оболонок. Якщо слиз та слизові оболонки пересихають – порушується робота місцевого імунітету, тоді віруси, відповідно, з легкістю проникають в організм  людини і вона захворіває. Головний ворог місцевого імунітету – сухе повітря, а також ліки, які  здатні висушити слизові оболонки. Тому з лікарськими засобами краще не експериментувати.

Зволожувати слизові оболонки можна розчином        повареної солі на 1 літр кип’яченої води шляхом зрошування носових ходів. Також можна використовувати готові сольові розчини – аква марис, хюмер, салін, носоль. Головне – не шкодувати! Особливо це необхідно робити перед виходом з дому. Цим розчином регулярно полокайте рот.

       

 Захворів ? Сиди вдома! Викликай  лікаря додому.
 
ПАМ’ЯТАЙТЕ – прості речі рятують життя!!!!
 
Лікар-епідеміолог Чурпіта Є.Д.