Спеціалісти лікарні прийняли участь у Міжнародній науково-практичній конференції з неонатології

Протягом  05-06 березня 2013р у м.Києві за ініціативи МОЗ України, НМАПО ім. П.Л.Шупика та україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»  проходила  Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні підходи до виходжування глибоконедоношених дітей: міжнародний досвід і реалії   України».

У конференції прийняли участь  5 спеціалістів  відділень обласної дитячої клінічної лікарні та наукові працівники  ІФНМУ.

На початку конференції звучали доповіді керівників МОЗ  України (Осташко С.І., Терещенко О.В.) та  проректора  НМАПО (Гойди Н.Г.) про організацію перинатальної допомоги в Україні, підготовку медичних кадрів для закладів перинатальної допомоги.

 Конференція  була підготовлена дуже  якісно , на високому професійному рівні за участі ведучих спеціалістів  та науковців  України, США, Франції,Чехії, Румунії, Молдови, Німеччини та Польщі.

  У доповідях  були представлені  сучасні світові підходи до  виходжування глибоко недоношених дітей, обговорення тактики   щодо зменшення ризиків, що приводять до смерті  та  інвалідизації  недоношених  дітей.  Наукові працівники  представляли результати роботи у ведучих клініках   країн Європи та США, наголошували на перевагах окремих   сучасних  підходів до лікування і  щиро ділились   досвідом, щоб запобігти  помилкам   у  закладах охорони здоров'я України.

Івано-Франківська обласна  дитяча  лікарня співпрацює по україно-швейцарських перинатальних проектах з 1995 року  і  до  сьогодні. Швейцарська конфедерація  у 1998 році надала для неонатальних відділів сучасне медичне обладнання на суму 1,5 млн.франків. 

Спеціалісти лікарні мали змогу проходити стажування у Швейцарії. В  лікарні  впроваджено багато сучасних технологій, які використовуються у ведучих клініках Європи і результат відображено у статистичних показниках щодо виживання недоношених дітей з критично малою масою тіла  та   зменшення їх інвалідності. 

В ОДКЛ з перших днів розробляється план реабілітації  недоношеної дитини, який  пролонгується  щонайменше до  досягнення дитиною  1 року, а при необхідності і більше.

 У роботі Міжнародної науково-практичної конференції приймали участі спеціалісти, що були відряджені до м.Києва , та разом з тим , всю конференцію мали змогу бачити і чути  всі спеціалісти неонатального профілю ОДКЛ, що перебували на робочому місці.

Телемедична  трансляція  конференції протягом 2 днів здійснювалась через кабінет  телемедицини  Регіонального  центру  та персональні комп’ютери у відділеннях лікарні. Фактично  90% лікарів  неонатологів   ОДКЛ прийняли участь у конференції і отримали нові знання для впровадження  їх у практичній діяльності.

 

Але крім знань ще потрібна  сучасна медична апаратура, про що головний лікар Радислав Котурбаш наголосив на  колегії Департаменту охорони здоров’я ОДА  15.02.13р за участі голови ОДА Михайла Вишиванюка.

Сподіваємось на  нове обладнання у 2013 році.                                                                               

Зав. Регіональним методично-організаційним моніторинговим

центром   з телемедичними консультаціями              

Оксана Манюх