Стоматологічна реабілітація дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи

30.10.2013р в рамках обласної програми  впроваджено в обласній дитячій лікарні   стоматологічну реабілітацію  дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи.

 В області  проживає 5972 дітей-інвалідів. З них 1173 дитини з органічними ураженнями нервової системи. Існує потреба у  стоматологічному лікуванні цих дітей під наркозом. Відомо,що якість і об’єм стоматологічного втручання залежить від можливості виконати певні маніпуляції, а саме поведінки дитини, її здоров'я та психоемоційного стану. У зв’язку із неможливістю у багатьох випадках налагодити співпрацю дитини із стоматологом, батьки часто відмовляються від стоматологічного лікування, а лікар немає можливості надати навіть мінімальну стоматологічну допомогу.

Неліковані зуби є вогнищем інфекції та можуть бути причиною виникнення багатьох загальних захворювань у дитини. Необхідність лікування зубів зменшує ризик виникнення хронічної соматичної патології.

Департаментом охорони здоров'я  та адміністацією лікарні було вирішено включити надання стоматологічної допомоги в програму реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи при обласній дитячій клінічній лікарні, яка має «Центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи» та оснащена необхідною апаратурою для дитячої анестезіології й інтенсивної терапії. В центрі обслуговуються 600-700 дітей за рік, тепер ці діти будуть мати можливість отримати планову стоматологічну допомогу.

 

Закуплено стоматологічне обладнання, створені всі умови для перебування дітей-інвалідів.  Проведення санації ротової порожнини у дітей під наркозом дозволяє здійснити об'ємне, якісне, адекватне втручання, надійно захистить нервову систему маленького пацієнта, попереджує відчуття тривоги батьків за здоров'я дитини, в цілому підвищує рівень стоматологічного та загального здоров'я.

 

 

Завідувач відділення для дітей з ураженням ЦНС

  з порушенням функції опорно-рухового апарату         Ярослав Криштафович