Терапевтичний ефект садівництв

 

Вчені зі школи охорони здоров'я штату Колорадо виявили, що ті, хто полюбляє поратися в саду, покращують стосунки із сусідами, більше залучаються до громадської діяльності, більше часу проводять вдома, краще харчуються та оцінюють стан свого здоров'я більш позитивно. Фактично, лише 20 хв роботи  в саду на день сприяють покращенню здоров'я.

Окрім того, люди які займаються садівництвом,незалежно від їхнього статку та рівня освіти, вважають, що їх район більш безпечний, красивіший та чистіший за інші. Причина цього полягає у покращенні культурних, соціальних та екологічних зв'язків, що формуються під час спільної роботи в саду. Понад 50% тих, хто займається садівництвом, вживають рекомендовану кількість фруктів та овочів.Садівники самі говорять про те, що 12 годин на тиждень вони отримують помірне фізичне навантаження, яке є на 30% більшим, ніж в інших людей.

Виявлено, що "фізична" користь від садівництва полягає в стимулюванні ряду хімічних реакцій, що відбуваються в організмі. Дослідники стверджують: садівництво покращує емоційне та фізичне здоров'я. Люди, які мають таке хобі почувають себе щасливими.
 

                                   Лікар-нефролог        Квіта Павликівська