У Британії розробили нові палати для недоношених

У традиційних неонатальних відділеннях занадто яскраве світло, яке заважає немовлятам спати і набиратися сил. Сон є надзвичайно важливим для хворих і недоношених дітей - він дозволяє їм рости і одужувати. Але яскраво освітлена і галаслива обстановка лікарні не дуже сприяє відпочинку. Тому в лікарні британського міста Бат спроектували спеціальну палату з урахуванням потреб батьків, дітей і медичного персоналу. Вона дозволяє немовлятам спати на 20% більше. 

"У лікарнях зазвичай немає можливості контролювати світло, палати яскраво освітлені і галасливі - це технічна серед", - говорить Берні Марден, неонатолог-консультант Королівської лікарні в Баті. 

Контролювати стан немовлят у новому відділенні допомагає спеціальний монітор розміром з доміно. Він містить три акселерометра, які дозволяють відстежувати рухи малюка і передавати їх на комп'ютер. Втім, незважаючи на відносну простоту пристрою, розробники зіткнулися з деякими труднощами. 

"Ми повинні були забезпечити, щоб датчик не нагрівався і жодним чином не впливав на здоров'я дитини. Етичний комітет лікарні дуже строго ставився до цього питання", - говорить професор Марк Тулі. 

Спочатку монітор хотіли класти немовлятам під пахву, але етичний комітет був проти. Тоді для влаштування знайшлося місце в підгузниках. 

Комфорт і затишок 

Двійнята Лейла і Аїша народилися на три місяці раніше, ніж слід, і повинні провести цей термін у неонатальному відділенні. Їх мати Саманта Роудс відпочиває в комфортабельному кріслі з відкидною спинкою, на її грудях спочиває Аїша. У затишному, тьмяно освітленому приміщенні дівчинки добре їдять і ростуть. 

"Це не схоже на лікарню, тут дуже розслаблена атмосфера", - говорить Саманта. 

У неонатальне відділення потрапляє кожна десята дитина, яка народжується в Королівському госпіталі. Найчастіше - це недоношені діти або ті, які пережили при народженні серйозний стрес. 

"Ми помітили, що такі матеріали як дерево створюють затишну атмосферу - дорослі навіть говорять тихіше в таких палатах", - розповідає Берні Марден про дизайн нового відділення. 

"Ми з'ясували, що в цих палатах діти сплять на 20% більше, ніж у звичайних, а коли вони сплять - то ростуть і видужують", - додає професор. 

Загальний рівень шуму, за його словами, впав на 8 децибел в порівнянні зі старими палатами. А батьки більше уваги приділяють дітям. Крім того, відділення значно розширили і зробили великі вікна, щоб освітлення було природним. 

"Вважалося, що якщо діти маленькі - палати мають бути маленькі. Але мамам було важко підійти до дітей, так тісно тут було", - розповідає клінічний психолог Майк Осборн. 

"Раніше мене викликали до батьків, які перебували в стані паніки - так, ніби випили 17 чашок еспресо. А зараз дорослі значно менш стривожені і напружені. Іноді навіть доводиться їх будити, щоб поговорити", - додає він. 
Джерело: bbc.co.uk