У Франківській обласній дитячій клінічній лікарні запрацював спіральний томограф

  23 січня 2018 року в Обласній дитячій клінічній лікарні урочисто ввели в експлуатацію сучасний комп"ютерний томограф, за допомогою якого можна обстежити будь-який орган.

Комп"ютерна томографія дає можливість діагностувати захворювання на ранніх стадіях, наприклад, виявити пухлину невеликих розмірів, що піддається оперативному лікуванню, ділянки інсульту, гематоми, зміни в кровоносних судинах, переломи, міжхребцеві грижі, звужені ділянки спинного каналу тощо. 

   Обласна  державна адміністрація та обласна рада виділили кошти на закупівлю комплексу обладнання для проведення комп"ютерної томографії та капітальний ремонт приміщення для його встановлення. В 2017 р. придбано комп"ютерний томограф Astelion Advans TSX-034A, японської фірми TOSHIBA, вартістю 9 980 000 грн. Вартість капітального ремонту для дотримання умов безпечної експлуатації склала 1 469 647 грн. 

   Комп"ютерний томограф має наступні параметри сканування: є мультидетекторний, спіральний, здійснює 16 зрізів за один оберт, максимальне поле сканування більше 500 мм. Програмне забезпечення дозволяє отримувати багатопланарну реконструкцію, повний набір тривимірних реконструкцій. Апарат укомплектований автоматичним ін"єктором для введення контрасної речовини, принтером друку плівки, багатофункціональною робочою станцією для обробки зображеннь з можливістю архівування, запису і перегляду будь-яких носіїв інформації в форматі DICOM.

  

 Завідувач відділенням променевої діагностики Ярослав Дзюбинський