У мозку виявлений "центр соціальної пам'яті", що дозволяє спілкуватися з оточуючими

Медичний центр Колумбійського університету виявив зону мозку, відповідальну за соціальну пам'ять, що допомагає розпізнавати представників свого виду, пише Medical News Today. На думку вчених, дана зона мозку працює неправильно при аутизмі, шизофренії і біполярному розладі. 

У гіпокампі є частини, що відповідають за різні функції. Є зубчаста звивина. Вона допомагає розпізнавати різну обстановку. Є зона CA3, що допомагає згадувати речі зао частковими відсиланнями, а є CA1, що грає важливу роль для всіх видів пам'яті. Але особливий інтерес викликала зона CA2. При неактивності нейронів, що містяться в ній, погано працює соціальна пам'ять. 

Вчені провели експеримент, вибірково заблокувавши нейрони в CA2 у гризунів. Зазвичай тварини виявляли інтерес до незнайомих гризунів. Але при "вимкненій" зоні вони не відокремлювали незнайомих особин від знайомих. При цьому розпізнавання іншого через зір і запах працювало нормально. 

Є дані про те, що у шизофреніків та осіб з біполярним розладом менш активна зона CA2. У аутистів неправильно працює сигнальна система гормону вазопресину, важливого для соціальної поведінки. Можливо, тут також задіяна зона CA2. 
Джерело: meddaily.ru