Від 15 лютого в Україні вводяться європейські вимоги до якості імпортних ліків

З 15 лютого 2013 року в Україні вводяться європейські вимоги до якості імпортних ліків. Про це повідомила голова парламентського комітету Тетяна Бахтеєва.
"В Україні з 2010 року вимоги GMP (належна виробнича практика) стали обов'язковими для виробництва вітчизняних лікарських засобів. З 15 лютого 2013 вводиться в дію вимога про надання сертифікату GMP при ввезенні імпортних ліків на територію України", - сказала Тетяна Бахтєєва.

Політик підкреслила, що згідно з офіційними даними сьогодні на фармацевтичному ринку України питома вага ввезених імпортних препаратів, які виробляються в неналежних умовах, складає 11% в упаковках та більше 17% у грошовому виразі. Введення обов'язкового підтвердження наявності сертифіката GMP для кожного ввезеного в Україну лікарського засобу, захистить наших співгромадян від можливого ввезення неякісної продукції. Такі діють в Євросоюзі та інших цивілізованих країнах.

Нагадаємо, за словами директора Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмили Безпалько, сьогодні українська фармацевтична галузь виконує міжнародні вимоги щодо забезпечення якості лікарських засобів на всіх етапах їхнього виробництва та обігу.

"Декілька років тому урядом було прийнято рішення про запровадження обов’язкової сертифікації за стандартами GMP вітчизняних виробників ліків. Такий крок дозволив значно підвищити якість препаратів, які виготовляються в Україні. Крім того, Україна приєдналася до PIC/S – це міжнародний інструмент взаємодії між різними країнами та їх регуляторними органами в сфері контролю якості лікарських засобів. Сьогодні там 43 контрольні організації. Більшість країн-членів PIC/S відрізняється високими темпами розвитку фармацевтичної галузі. Членство України в PIC/S дозволило нарешті повноцінно інтегрувати українську фармацію до фармацевтичної спільноти Європейського Союзу та світу загалом", - сказала Л. Безпалько.
                                                                                                                                                                                               Джерело: УНН